НОВИНИ

Очакват над 4000 работни места в Димитровград в следващите две години

Очакват се над 4 000 работни места в Димитровград през следващите две години, когато производствата започнат да работят на пълна мощност. Успешна формула е партньорството между бизнес и местна власт, както и с помощта на държавата. Важното е бизнесът да почувства, че в лицето на местната власт има един коректен партньор, който се опитва да помогне, а не да пречи и това е разковничето." Това каза в студиото на БНТ от Пловдив, кметът на Димитровград Иво Димов, който заяви, че е задължително партньорството между двете страни.

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 01.09.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
инж. Владимир Зайков, оперативен мениджър на Тракия икономическа зона: Доказваме на практика как публично-частното партньорство е нещо градивно, което може да постигне отлични резултати. Към нас има 9 общини, започнахме преди 20 години. Концентрирали сме своята дейност на близо 10 млн. кв. м площ. Зоната дава възможност на инвеститорите да изградят своето производство, търговска дейност, логистика и административна дейност.

В студиото на БНТ инж. Зайков каза, че корупцията не е на първо място като фактор, който пречи на инвеститорите.

инж. Владимир Зайков, оперативен мениджър на Тракия икономическа зона: Корупция има навсякъде, въпросът е докъде се допуска да достига. Ние се опитваме да съдействаме на инвеститорите в административната част. Може би там има практика на корупция, но от моето ниво не съм се сблъсквал.

Кметът на Димитровград Иво Димов също отрече да има случай, в който инвеститор да е повдигал темата за корупция.

Иво Димов: Това не е основното. По-скоро един инвеститор се притеснява от административните срокове. Много е важно администрацията да покаже гъвкавост и бързина във вземане на решенията, например строително разрешение, което отнема около месец. Ако бъде намалена административната длъжност, нещата заемат различна посока."

Относно проблема с липсата на работна ръка кметът на Димитровград каза, че лостовете, които използват не са много.

Иво Димов, кмет на Димитровград: Даваме финансови помощи за новородени. Правим така, че да възобновим интереса към конкретни производства. Разговорът между бизнеса и местна власт тепърва трябва да се инициира и да бъде водещ, защото се оказва, че стигаме до момент, в който нямаме работни кадри. Говорим за дуално обучение. Възложили сме на една от водещите консултантски компании да преценим в следващите години къде и как трябва да направим, за да обвържем тези производства,които ще работят на пълен капацитет, за да ги свържем образованието. Водим разговори с няколко висши учебни заведения. Може да изнесем и филиали.

инж. Зайков даде пример с Комбината за цветни метали, който има професионална гимназия в Асеновград, в която има специализирана паралелка, обучаващ кадри за индустрията. Според него три са аспектите - образование и професионална подготовка, вътрешна и външна миграция и заплащане.

инц.Зайков: "Не трябва да смесваме дуалната с образователната система. В известна степен това ограничава, защото там се подготвят строго професионални кадри за конкретен вид дейности, докато професионалната подготовка е по-добра, защото даваш възможности хората да развият таланта си в различни посоки.

Той каза още, че основен катализатор за развитие на икономиката е осигуряването на бърз и лесен достъп до региона. В региона има обединение на три фирми за развитие на интермодалността, за да се създаде въможност за привличане на инвестиции. Тяхна цел е да има пътников поток над 1 млн. човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички свалени пътници на Wizz Air са превозени с извънреден полет
Всички свалени пътници на Wizz Air са превозени с извънреден полет
Днес е летният Симеоновден
Днес е летният Симеоновден