НОВИНИ

Огнян Герджиков: Засега няма да се излъчва еврокомисар

Засега няма да се излъчва еврокомисар, но в един следващ момент може да се излъчи. Това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков в отговор на журналистически въпрос дали има консенсус между него и президента дали редовно или служебно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар.

bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 21.02.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

На уточняващ въпрос в какъв следващ момент може да се излъчи еврокомисар, премиерът Герджиков отговори, че това зависи от обстоятелствата. "Към днешна дата няма да се излъчи, но в следващ момент може да се излъчи", заяви министър-председателят.
Той коментира темата за следващия български еврокомисар преди участието си в тържественото събрание за 30-годишнината на европейската програма за образование "Еразъм" в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Преди това Соломон Паси заяви, че колкото повече се бавим с избирането на новия еврокомисар, толкова по-зле. Нямаме стъпка в ЕК в момента и трябва да подготвяме българското председателство, което започва след 10 месеца и без очи и уши в ЕК много трудно се прави всичко това. Ако беше преди една година щях да кажа друго, но сега мога да кажа, че просто трябва да се бърза, обясни той.

Соломон Паси каза също, че съпругата му, няма интерес към тази позиция. "Имаме други планове. Служебните ни планове са съвсем различни и се занимаваме с различни проекти от Индия до Суринам - имаме проекти в различни сфери.

Паси обясни и че не е чул, а е щял да знае, ако е воден разговор с Гергана Паси за еврокомисар. Според Паси фигурата на еврокомисаря трябва да бъде експерт, защото у нас през последните 25 години е създадена експертна среда. Имаме много качествени експерти, каза Паси и допълни, че е сигурен, че страната ни може да предложи великолепен комисар, който да бъде приемлив както за българската политическа среда, така и в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха пръстовия отпечатък в извънболничния сектор
Отложиха пръстовия отпечатък в извънболничния сектор
Лозан Панов иска изясняване на подбора на магистратите по делото Чоков
Лозан Панов иска изясняване на подбора на магистратите по делото Чоков