НОВИНИ

Олимпиадата в Пьонгчанг - шанс за света да опита корейската кухня

Светът гледа към Пьонгчанг в очакване голямото зимно шоу да започне. Но извън пистите и пързалките, Корея ще очарова олимпийците и зрителите, пристигнали за игрите. Едно от нещата, които не оставят никого равнодушен, е корейската кухня, твърди от собствен опит в далечната страна Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:55, 08.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Корейската храна е приключение за всеки чужденец, което ще го остави без дъх - буквално. От традиционното люто кимчи езикът изтръпва, а сълзите текат като в сапунена опера. Ферментирало зеле със зеленчуци в над 200 разновидности - консумира се по всяко време на годината и към всяко други ястие. Дори първата корейка астронавт излетя в орбита с пакетче кимчи в багажа.

Морските дарове са сред най-честите деликатеси в корейската кухня.

Елън Ким: Чужденците не са свикнали да ядат сурова риба, но приятели от чужбина, които са ми гостували, са оставали очаровани от ястията.

Често корейците купуват от рибните пазари прясно уловена риба, която носят жива в съдчета с вода до близкия ресторант, а там я приготвят според техния вкус или я сервират сурова с множество гарнитури, поднесени красиво подредени в малки купички.

Тази супа със свинско или телешко се вари над 10 часа в казан, но е смятана за незаменим лек за махмурлук.

Корейците са единствените азиатци, които използват метални клечки за хранене, а не дървени. И в традиционните ресторанти се седи направо на пода и често храната се приготвя върху масата пред гладните клиенти.

За гостите на игрите в Пьонгчанг е сигурно - вкусът на Олимпиадата ще е вълнуващ.

;

Повече новини от предстоящите Зимни олимпийски игри в Корея четете на спортния информационен сайт на БНТ sport.bnt.bg.

Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьонгчанг, които ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалицията в Германия - добро или лошо постижение?
Коалицията в Германия - добро или лошо постижение?
Няма да има павилиони на главните алеи в Слънчев бряг
Няма да има павилиони на главните алеи в Слънчев бряг