НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова на арбитражно дело в Пловдив

Омбудсманът Мая Манолова проследи заседание на частен арбитражен съд по дело срещу фирма на община „Родопи“ в Пловдив. Манолова е била поканена от ръководството на Общината, което смята, че в случая се реализира схема за измама и източване на общинския бюджет. Скоро ще бъде сезирана и прокуратурата за сключване на неизгодни договори от бившето ръководство на общинска фирма „Спектър” съобщи кметът Пламен Спасов.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златин Бояджиев
18:00, 02.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Фирмата „Керамик вижън“ съди общинската фирма „Спектър“, която държи под наем сметището за твърди битови отпадъци край село Първенец, за щети в размер от над 560 хиляди лева. Ищците твърдят, че не им била осигурена възможност да депонират строителни отпадъци в депото. Пред залата на съда днес дойдоха съветници и кметове от община Родопи. Според тях с производството пред арбитраж се прави опит делото да мине по „бързата процедура”.

Станислав Проданов 0 адвокат на ищеца
"Значи цялата тази голяма аудитория, извикана, дори присъствието на омбудсмана, нямат нищо общо със същината на спора. Спорът е между две търговски дружества. Не виждам повече какво трябва да занимаваме обществеността с това нещо."
Мая Манолова - омбудсман на Република България
"Виждате в каква обстановка заседава този арбитражен съд това всъщност е целият съд. И наистина е странно, че никой в сградата, която е на пет етажа, не знае за съществуването на този арбитраж."

Мая Манолова не коментира делото, но заяви, че уреждането на спорове в арбитражните съдилища е по-скъпо отколкото в държавен съд, въпреки че тези производства се рекламират като по-бързи. Тепърва ще установим дали това е така допълни Манолова. Според нея се забелязва тенденция ответници по арбитражни дела да бъдат български общини, след като бяха приети промени в закона, които забраняват на тези съдилища да разглеждат потребителски спорове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент настоя за връщане на визите за американци
Европейският парламент настоя за връщане на визите за американци
Съдът остави окончателно в ареста Йоан Матев
Съдът остави окончателно в ареста Йоан Матев