НОВИНИ

Опит за атентат в Лувъра (обобщение)

Хаос в центъра на Париж, след опит за атентат в Лувъра. Въоръжен мъж атакува с мачете охраната на един от входовете на музея, след като не бил допуснат в сградата с обемист багаж. Нападателят, чиято самоличност все още е неизвестна, е прострелян няколко пъти от охранителите и в момента е в тежко състояние в болница. Посетителите на Лувъра прекараха няколко часа в сградата, докато ситуацията се успокои.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:12, 03.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

10.00 часа местно време - неизвестен мъж прави опит да влезе в търговския център към Лувъра. Охраната го спира, защото носи съмнителен багаж. Мъжът вади мачете и успява да рани един от войниците. Твърди се, че изкрещял "Аллах е велик". След като не успяват да го обезвредят по друг начин, охранителите го прострелват.

Служител в музея: Работя в музея, както всяка сутрин си подготвях нещата за деня, когато чух изстрели. Отначало си помислих, че тестват охранителната система, но алармите продължиха да вият и разбрах, че става нещо. С колегите ми решихме да излезем навън, бягахме колкото можем по-бързо. По земята бяха налягали хора, всички бяха в шок. Уплаших се, всеки би се уплашил.

Френските власти са категорични, че става дума за терористично нападение.

Бернар Казньов, министър-председател на Франция: По всичко личи, че става дума за тероризъм. Трябва да бъдем още по-внимателни, отколкото сме сега. Сърцето ми е изпълнено с благодарност към полицията, към жандармерията и военните, които продължават да си вършат работата успешно сега, когато рискът за сигурността в страната остава изключително голям.

В раниците, които нападателят носел, не са намерени следи от експлозиви. По случая е арестуван и втори мъж, който се е държал подозрително. Докато тече полицейската операция, 250-те посетители, които са били в Лувъра в момента на атаката, са принудени да останат вътре в сградата. Някои от тях получили пристъпи на паника и са изведени в отделни помещения.

Малко преди нападението, Париж внесе кандидатурата си за домакинство на Олимпийските игри през 2024-та.

През последните години близо 230 души са станали жертва на терористични атаки в страната, но според френските власти, няма проблем със сигурността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има превишаване на нормите за замърсяване с фини прахови частици в цялата страна
Има превишаване на нормите за замърсяване с фини прахови частици в цялата страна
Работодатели осигуряват работа на млади хора
Работодатели осигуряват работа на млади хора