НОВИНИ

Пламен Орешарски: На прага сме на "дългова спирала"

Бившият министър-председател Пламен Орешарски заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че сме в начален етап на т.нар. "дългова спирала" . Практиката досега показва, че веднъж като се влезе в нея, много трудно може да се излезе. Най-лошото, което може да се случи, се вижда в нашите южни съседи - рестрикции, ограничения, намаляване на доходи.

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 17.04.2016
Чете се за: 02:14 мин.
У нас

Една част от новите дългове, които се взимат служат, за да се превърта дълга - т.е. да се погасяват стари дългове, но лошото е, че една част са за покриване на дефицити. А това вече в бюджета е анахронизъм. Ние сме шеста година на дефицити и ако в началните години, имаше известно обяснение с острия стадий на кризата, днес няма обяснение, заяви в студиото на "Денят започва..." бившият премиер Пламен Орешарски.

Той предупреди, че трябва да вървим към балансирани бюджети и да преустановим нарастването на дълга, защото сме в начален етап на "дългова спирала".

"Гледайте нарастването на дълга, а не че се взимат дългове, за да се погасяват стари. Ако е само това, дългът няма да расте, но той расте. Което означава, че сме в начален етап на т.нар. "дългова спирала". Малка утеха е, че сме в начален етап, защото практиката досега показва (не само на нашата страна, но и на всички страни, които са изпадали в дългови кризи), че веднъж като се влезе в дългова спирала, много трудно се прекратява и излиза. Трябва много политическа воля, за да се преустановят дефицитите", каза Орешарски.

Според него най-лошото, което може да се случи, го виждаме в нашите съседи - южни съседи - рестрикции, ограничени, намаляване на доходи

"Не искам да плаша никого - все още не сме пред тази угроза. Истинският проблем ще го усетят някои от следващите кабинети", заяви Орешарски.

На читателски въпрос за милиардите заеми, които са взимали по време на неговото управление, той отговори, че това е било нужно, за да се погаси фермерският дълг на министър Дянков и да се финансира дефицита за 2014 г.

"Не може да се отсече отведнъж нито дефицита, нито взимането на заеми. Трябва да се обслужват дълговете. Това трябва да става плавно с програма, в рамките на няколко години. Не виждам точно това в момента. Виждам ескалация на взимането на заемите, а не плавно намаление до установяване на балансиран бюджет и преустановяване на взимане на заеми, които да харчим - по-скоро заеми, с които да обслужваме старите", каза още Орешарски.

На въпрос какво ще каже Бойко Борисов, когато разлбере, че си приписва успехи, Орешарски заяви:

"Ами аз имам един прост въпрос. Ако толкова добре събират приходи, защо не го правиха в първия мандат? Значи има някаква друга причина между двата мандата, която сега стабилизира приходните агенции".

В рамките на целия първи мандат, слабата събираемост беше един от основните проблеми. В рамките на моя мандат един от приоритетите беше да стабилизираме приходната част в държавата . В това число с мерки и поправки в закона. Това ме удовлетворява, че очевидно тези мерки работят, допълни още Пламен Орешарски.

За него обаче политическата система не е в най-доброто си състояние от 2009 г. насам и трябва всички с общи усилия да участваме в нейното подобряване, защото участваме в нея с вота си. "Всички носим отговорност за това", категоричен е бившият премиер.

За него грешката е в това, че сме разбили двуполюсния модел. "Разбихме политическата система и виждаме колко трудно тя се конструира отново. Няма напредък без стабилизация на политическата система", казва той.

Орешарски заяви още, че не се е чувствал винаги голям политик, гледал е технократски. Удовлетворен е, че в рамките на възможностите си, си е свършил работата. "За мен е важно на каквато и да си позиция, да си да свършиш работата, която е възложена.".

Пламен Орешарски коментира и гражданските арести на мигранти, като заяви, че самата поява на тези сдружение са "коректив на властите".

"С тревога наблюдавам какво става по нашите граници. Не ми се иска да използвам този израз, но точният израз е - разграден двор... Самият факт, че ежедневно виждаме мигранти нелегално през границата, показва, че наистина гражданските отряди са спонтанна реакция.. Аз не подкрепям всеки да се прави на граничар, но бих подкрепил едно добро сътрудничество между местното население на тези отряди и гранични войски. Няама нищо лошо населението да подпомага гранични войски в изпълнението на техните функции, но до тук. Не бива да отиваме в другата крайност.", каза бившият премиер.

Цялото интервю с него можете да видите във видеото:



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пета поредна вечер на протести в Македония
Пета поредна вечер на протести в Македония
18-годишна танцьорка е новата Мис Русия (СНИМКИ)
18-годишна танцьорка е новата "Мис Русия" (СНИМКИ)