НОВИНИ

Още 4 района на София стават "зелена зона". Промени в движението на метрото

От утре зелената зона за платено паркиране в София се увеличава с над 5500 места. Разширението на зоната се прави по искане на гражданите и се очаква да облекчи паркирането. Кои са районите, които от утре стават зелена зона, ще има ли увеличение на заплащането и предвиден ли е гратисен период за нововъведените зони - вижте в репортажа.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:29, 31.10.2018
12200
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

А хората, които се возят на софийското метро е важно да знаят, че през почивните дни метрото по Лъч 1 от станция "Сердика" до станция Стадион "Васил Левски" ще бъде спряно. Метрото ще се спре след края на работния ден в петък и ще се пусне преди началото на работния ден в понеделник.

Спирането на влаковете се налага, за да може така наречената "къртица", която вече е пред бъдещата метростанция на Орлов мост, да премине под първата линия на метрото. За удобство на гражданите, в този участък ще бъдат пуснати автобуси, които ще се движат в графика, в който се движи метрото.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че строежът на третия лъч на метрото се развива по план. Към момента 76% от дейностите по етап едно са изпълнени, а в новото депо в гараж „Земляне", вече са пристигнали 9 от 20-те нови метровлакове.

Очаква се през есента на 2019 година столичани вече да използват първия участък от третата линия на метрото.

;

От утре - 1 ноември районите "Горни Лозенец", "Красно село", "Оборище" и "Възраждане" вече ще са в зоната на платеното паркиране. В тази райони тече подготовка за въвеждането на новите зелени зони. Вече са поставени всички необходими пътни знаци, маркировки и ограничителни колчета.

Цената на зелената зона остава без промяна - 1 лв. на час, а хората които живеят там, вече трябва да са закупили винетен стикер на стойност 100 лв. за година. За втори автомобил цената е 200, а за трети 300.

Важно е да се знае, че в първите два дни, шофьорите няма да бъдат санкционирани. Скобите и глобите започват реално следващият понеделник - 5 ноември.



;

Някой от жителите на район "Възраждане" все още нямат винетка за новата зелена зона и тепърва ще подават необходимите документи.

- Иии днеска трябва да си я купя, да!

БНТ: А защо оставихте за последния момент?

- Ами просто ме нямаше тук.

Семейство Иванови са от стриктните и винетката за новата зелена зона вече е залепена на стъклото им. Надяват се от следващата седмица да нямат повече проблеми с паркирането пред вкъщи.

- Надявам се, затова защото досега тука имаше коли на хора, които живеят сигурно в "Младост" и си паркираха тука, едната тук, другата там и си ги оставяха тука, а ние през това време сме обикаляли по 20-25 минути докато намерим къде да паркираме.

Хората, които са подали документите си онлайн, да не се притесняват, ако все още не са получили одобрение. Центърът за градска мобилност в последните седмици е засипан от заявления и там не смогват с обработването им, но гарантират, че пред двата гратисни дни ще успеят да разгледат всички заявления. За първи път те ще инвестират от приходите си в ремонт на тротоари.

Румяна Милова, дирекция "Паркиране и гаражи" в ЦГМ: Това е първия тротоар тук, избран е от районния кмет във "Възраждане", това не означава, че в другите райони няма да се ремонтира.

Често хората са недоволни, че върху изпочупени тротоари се поставят колчета. Това обаче остава единствената превенция срещу нарушителите.

- По-малко са нарушителите, които си позволяват да изкъртят колчето и да паркират на тротоара.

Следващите тротоари, които ще се ремонтират с приходите от платеното паркиране са ул. "Братя Миладинови" и ул. "Княз Борис I".



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бисер Петков представи пред депутати проектозакона за социалните услуги
Бисер Петков представи пред депутати проектозакона за социалните услуги
КНСБ: Проектобюджет 2019 е най-добър за последните 5 години
КНСБ: Проектобюджет 2019 е най-добър за последните 5 години