НОВИНИ

КНСБ: Проектобюджет 2019 е най-добър за последните 5 години

От КНСБ оцениха проектобюджет 2019 като най-добър за последните 5 години, особено в сферата на образованието. И настояха: за по-високи заплати в администрацията, в Националните центрове към здравното министерство и повишаване на парите за образование до 2022 година.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:23, 31.10.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Синдикатите са доволни бюджета за образование. 332 милиона лева са заделени за увеличение на заплатите. Отделно: повече са средствата и за деца със специални потребности, както и за безплатните закуски.

Предвидени са повече пари за стипендиите в професионалните училища. Ще се инвестира и в оборудване. Синдикатите във висшето образование изчисляват: парите за научна дейност на университетите са с 29,5 милиона по-малко. Поискали 7 милиона за стипендии на студентите, за момента са отпуснати само 2. Очакванията за в бъдеще.

Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ: В 2019 г. от БВП, който е разчетен на 100 милиарда лева, са отпуснати 3,6% за средното и висшето образование. Синдиката на Българските учители иска в бюджетната прогноза до 2022 г. този процент да бъде 4,2 %.

В здравеопазването отчитат: заплатите в Националните центрове като този по заразни и паразитни болести остават ниски. Подобна е ситуацията и при регионалните здравни инспекции. (графика 6) Доказателството: за 18 години здравните инспектори са намалели с 11 000 души.

д-р Пламен Радославов - Федерацията на синдикатите по здравеопазването към КНСБ: Примерно контролът за тютюнопушенето е точно за тях и се сетете един здравен инспектор със заплата 600 лева как прави актове за 1000 или 1 500 лева.

Синдикатите настояват още увеличението на заплатите в администрацията да достигне поне до 20 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 4 района на София стават зелена зона. Промени в движението на метрото
Още 4 района на София стават "зелена зона". Промени в движението на метрото
Захариева​: Разчитаме на Азербайджан за диверсификация на доставките на газ
Захариева​: Разчитаме на Азербайджан за диверсификация на доставките на газ