НОВИНИ

Пета жертва на отровната ракия в Якоруда

Нова жертва на фалшивия алкохол в Якоруда. В болницата в Благоевград е починал единият от докараните в тежко състояние след отравянето - 40-годишният Рефат Тупев. Така починалите от метиловия алкохол станаха петима. Други седем са настанени в Отделението по реанимация на Благоевградската болница. Тяхното състояние се подобрява и няма опасност за живота им. Днес Окръжния съд в Благоевград реши да остави в ареста Тайфи Мекльов, от когото отровените мъже са си купили алкохола.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:30, 29.12.2015
Чете се за: 01:10 мин.
Още

В съдебната зала Мекльов каза, че е невинен и че никога не е продавал ракия. По думите му, отровният метилов алкохол бил донесен от негов приятел, който обаче е сред починалите вече. Докато пили не усетили ракията да има странен вкус. Според Мекльов след като приключила сбирката на мъжете някои от тях си взели за вкъщи от отровния алкохол и вероятно с него са почерпени още хора.

Мекльов беше доведен в съдебната зала под засилена полицейска охрана. Пред съдията задържаният разказа, че неговият приятел Юсуф е донесъл туба с пет литра домашна ракия, която според него не е отровна.

Тайфи Мекльов: "И аз пих, и Юсуф пи, по една две ракии, по 100-200 грама."

Според адвоката на задържания, той е невинен и вярва, че това ще се докажа по време на разследването.

Иван Попниколов, адвокат на Тайфи Мекльов: "Няма събрани достатъчно доказателства. Към момента не могат да се направи предположение, че той е извършител на деянието."

Според наблюдаващия прокурор, обаче имало събрани достатъчно доказателства, че ракията е била продадена от Мекльов на починалите по-късно трима души, които пък я предложил на гостите си, дошли за колене на прасето. Предстои прокуратурата да установява дали изветите количества ракия от дома на Мекльов са същите, от които са пили починалите. Настанените в реанимацията мъже ще дадат показания, когато състоянието им се подобри, казаха още от прокуратурата.

Хората в Якоруда се страхуват, че от метиловият алкохол може да има още натровени.

Боян Неделчев "Да се намери от къде идва тая ракия, кой я произвежда, от него ли е, от кой, какво, що е и направо да го затворят. Това е. Или да му дадат от тая ракия и той да пие, на него."

От Агенция „Митници" казаха, че в Якорудско няма регистриран нито един казан за варене на ракия. След Нова година от агенцията ще започнат проверки на всички казани за ракия в цялата страна.

Според прокуратурата има доказателства, че Мекльов е продавал ракия, но не и че я е произвеждал. Лекарите съветват хората, които са си купували от неговата ракия да не я пият. Наложената мярка на Мекльов може да се обжалва на 5 януари пред Софийския апелативен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 бебета бяха изоставени в Пазарджик
4 бебета бяха изоставени в Пазарджик
Нелегални търговци на храни със съмнително качество по пазарите в София
Нелегални търговци на храни със съмнително качество по пазарите в София