НОВИНИ

Паметник на Кирил Шиваров във Варна

Скулпторът Кирил Шиваров, направил много за уникалния облик на градовете София и Варна, вече има паметник в родния си град. Той е поставен в градинката до Търговската гимназия във Варна като част от градското пространство. Мястото не е случайно избрано – намира се между някои от най-добрите му творения.

bnt avatar logo
от Даниела Георгиева
19:17, 29.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Варненци добавиха щрих към българската памет, като поставиха знак на признание към големия скулптор Кирил Шиваров. Автор на неговият паметник е проф. Пламен Братанов.

"Радвам се много, че е поставен на хубаво място и всички могат да го видят. Даже и тези, които не го познават", сподели Анастас Шиваров, родственик на скулптора.

Кирил Шиваров утвърждава монументалната традиция в българското изкуство, като прави синтез между скулптура и архитектура. Въпреки приноса му за градския облик на Варна и София, малцина знаят кой е той и колко красиви сгради, днес паметници на културата, е направил. Във Варна негови са скулптурите върху Икономическия университет, фонтанът на сирените в Морската градина, паметниците граничаря и на "Отец Паисий" в Алеята на Възраждането. Също и лъвът на връх Шипка – тъй като първият е бил счупен по време на монтажа, той е направил друг само за 7 дни. За красотата на столицата Кирил Шиваров също има съществен принос.

"Най-емблематичните неща - статуите на Евлоги и Христо Георгиеви, на Венера и Меркурий, на гърба на БНБ, Съдебната палата, изцяло фризовите елементи, проектът за лъвовете и бил негов, този, който е сбъркан, не е негов", коментира Анатоли Радев.

Кирил Шиваров умира през 1938-ма година в София, докато завършва работата си по Съдебната палата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините на зрителите през 2015-а
Новините на зрителите през 2015-а
Зимата идва
Зимата идва