НОВИНИ

"Духът на Испания" завладява НДК на 1-ви януари

В първия ден от Новата година НДК ни очаква с празничен концерт. Този път музикалният спектакъл е посветен на "Духът на Испания". Какви изненади са ни подготвили организаторите и кого ще видим на сцената в Зала 1 на НДК...

Айше Сали
от Айше Сали
19:05, 29.12.2015
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Огнено фламенко, оперни арии и много класическа музика, вдъхновена от "Духа на Испания" ще ни пренесат в слънчевата страна в първия ден от новата година. За празничния концерт под диригентската палка на Хосе Луис Гомес на сцената ще излезе един от най-обичаните български цигулари - Веско Ешканази.

Веско Ешкенази, цигулар: "Каня всички да дойдат на първи януари. Независимо как прекарат вечерта на 31 декември, да съберат сили и да са с нас."

За Ешкенази това не е просто концерт, защото той е свързан с Новогодишния музикален фестивал още от създаването му. В музикалната програма с творби на Мануел де Файя и любимата на поколения "Кармен" от Жорж Бизе цигуларят открива и свои любими произведения.

Веско Ешкенази, цигулар: "Испанско капричио" на Римски-Корсаков е мое любима пиеса, трябва да спомена и "Нavanaise" на Сен-Санс от цигулковия репертоар, който аз ще свиря, е пиеса, която съм свирил в младежките си години и оттогава не съм. Радвам се, че сега ще мога да я изпълня за българската публика."

За пръв на новогодишния фестивал ще гостуват музиканти от чужбина.

Хосе Луис Гомес, диригент: "Първи януари е много специален ден, защото тогава всеки един от нас има много големи очаквания за предстоящата година. Музиката от своя страна може да ни предаде такива емоции, каквито нито един език не може. А за да направим хората щастливи, е достатъчно само да звучи хубава музика. Затова мисля, че най-хубавият начин да отпразнуваме този ден е с един прекрасен концерт."
Фредерика Ломбарди, оперна певица: "Обикновено изпълнявам арии от италиански опери. За мен испанската музика е нещо ново, но обожавам ритъма и емоцията, които тя притежава."

Организаторите обещават различен концерт и празнична атмосфера. А какво по-хубаво от това Новата година да започне с музика?!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В памет на загиналите във войните русенци
В памет на загиналите във войните русенци
Оставиха в ареста мъжа, ударил пешеходец
Оставиха в ареста мъжа, ударил пешеходец