НОВИНИ

Президентството: Спазили сме протоколните изисквания на Светия престол

Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск, са напълно несъстоятелни.

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 31.05.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Това се посочва в съобщение от прессекретариата на президента във връзка с отправени журналистически въпроси за състава на българската официална делегация във Ватикана на 26 май.

В съобщението пише, че с открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май. Съгласно тези изисквания "в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре...".

Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква. Неслучайно неговата първа среща след встъпването му в длъжност беше именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит, се казва в съобщението.

В него се посочва още, че държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Визуален театър от три континента във фестивала „Черната кутия“ в Пловдив
Визуален театър от три континента във фестивала „Черната кутия“ в Пловдив
Стандартите за качество на храните да станат задължителни?
Стандартите за качество на храните да станат задължителни?