НОВИНИ

Стотици натовски войници и машини преминават през България

Повече от 650 войници със стотици единици бойна техника ще преминат през България в следващите дни. Силите на НАТО с много висока степен на готовност ще бъдат предислоцирани от Гърция през България до полигона "Чинку", Румъния, където между 8-ми и 14-ти юни се провежда учението Noble Jump 2017. България е една от трите страни-домакин на учението. Целта на Noble Jump е да тества готовността на Силите за бързо реагиране на Алианса при криза. Днес през България започват да преминават общо 280 британски военослужещи със 170 единици военна и спомагателна техника.

Александър Марков
от Александър Марков
19:40, 31.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Десетки военни колони със стотици войници и бронирани машини влязоха на територията на България през ГКПП "Капитан Петко Воевода", за да се включат в учението Нобъл Джъмп 2017-а в Румъния.

През България преминават 8 английски, 6 испански и 1 албанска военна колона от по 20 военни машини в периода 1-5 юни. Страната ни осигурява безпроблемен конвой до северната ни граница.

Вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната: Ние осигуряваме и скоро ще видим над граничния пункт улесняването на граничните и митническите процедури. След това осигуряваме конвой и защита на сили, медицинска евакуация, места за съхранение и опазване на техника, центрове за поддръжка на конвоя.

Целта на учението, в което участват 4000 военни с 500 машини, е да тества колко бързо Силите на НАТО с много висока степен на готовност биха се разгърнали по югоизточния фланг, за да предотвратят мащабна военна криза, разказва командващият учението генерал Ян Кейв.

Генерал-майор Ян Кейв, заместник-началник на Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол: 40% от силите ни се предислоцират за това учение. Вчера пристигнахме в гръцкото пристанище в Александруполис. В момента пристигат първите конвои в България. България се справя блестящо с организацията. Целта на Силите ни е да можем да отговорим много бързо на всякаква заплаха.

Силите за бързо реагиране на НАТО от 5000 души трябва да могат да реагират мигновено и да се придвижват от единия край на Европа до другия за максимум 2 дни.

Майор Сашко Хайтов, Щабен елемент за интегриране силите на НАТО: В учението ще участват над 400 военослужещи от 11 нации. Контролът на придвижването през територията на трите страни ще бъде осъществявано от Многонационалната дивизия "Югоизток" с активното участие на щабните елементи, развърнати в България и Румъния.

България, Румъния и Гърция са страни-домакини на учението Нобъл Джъмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50% е смъртността при пчелите тази пролет
Над 50% е смъртността при пчелите тази пролет
Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул
"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Кабул