НОВИНИ

Остава неясен произходът на средствата за покупката на ЧЕЗ

Остава наясен произходът на средствата за покупката на ЧЕЗ, стана ясно след днешното заседание на парламентарната анкетна комисия, която трябва да проучи всички факти около сделката. На закрито заседание пред депутатите беше представен доклад от ДАНС и разузнаването за лицата и кредитните институции, свързани с покупката на българските активи на ЧЕЗ Груп.

Николай Минков
от Николай Минков
20:31, 27.03.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Повече от 3 часа продължи закритото заседание на анкетната комисия в Народното събрание, но отговор на въпроса какъв е произходът на финансирането, което стои зад сделката за купуването на активите на ЧЕЗ-Груп в България, така и не бе даден.

Председателят на комисията заяви, че на този етап информацията за финансирането не е достатъчна.

Жельо Бойчев - председател на анкетната комисия за ЧЕЗ: Остава неясен източникът на средства, с които ще бъда закупен ЧЕЗ до момента, доколкото сделката не е приключила. Допълнително ще изискаме информация по този въпрос с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с такъв тип финансиране - офшорни или друг тип източници на финансиране.

От Министерството на финансите представиха информация за арбитражното дело на ЧЕЗ срещу държавата заради нарушения на инвестиционните ѝ договори.

Над милиард и 200 млн. лв. може да плати България, ако бъде удовлетворен иска на ЧЕЗ.

Жельо Бойчев - председател на анкетната комисия за ЧЕЗ: Беше важно за всички членове на комисията да имат информация на какъв етап е арбитражното дело, какви са аргументите на ответната страна, така че да не бъде накърнен националния интерес на страната ни.

Следващия вторник в комисията ще бъде поканен на изслушване премиерът Бойко Борисов.

На следващото заседание ще бъде изслушан и председателят на КЕВР. Той трябва да обясни на какъв етап е процедурата по отнемане лиценза на ЧЕЗ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва 8% са младите учители у нас
Едва 8% са младите учители у нас
Срещата във Варна: Може ли да се говори за пробив в отношенията ЕС - Турция?
Срещата във Варна: Може ли да се говори за пробив в отношенията ЕС - Турция?