НОВИНИ

Освободиха временно началника на ОДМВР-Силистра след инцидента с пострадали деца

Три 6-годишни деца бяха ранени при полицейска демонстрация на взривяване на граната по време на детски празник в навечерието на 1 юни, Деня на детето. Инцидентът е станал на стадиона в Силистра. Най-пострадало е момиченце - с 8 % изгаряния. Прокуратурата разследва взети ли са необходимите мерки за безопасност на децата. Със заповед на министър Младен Маринов е образувано дисциплинарно производство срещу директора на Областната дирекция в Силистра Юлиян Караславов и той временно е отстранен от длъжност.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
18:04, 31.05.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Повече от 300 деца от детски градини от Дулово, Тутракан и Силистра е имало на стадион "Доростол", когато днес по обяд е станал инцидентът. Полицията е извършвала демонстрация по залавянето на престъпник. Осколки от взривена граната са ранили три деца. Майката на най-пострадалото дете, която не е била на стадиона разказва, че учителка е спасила детето й, след като якенцето му се запалило.

Радостина Радева: Обгорено е гърдичките, крачето и ръчичките, Много съм стресиранa. Учителката го е спасила, г-жа Иванова. Тя издърпала детето от пламъците.

6-годишното момиченце е откарано с линейка в Русенска болница, където веднага е оперирано.

Д-р Наско Тютюнджиев, отделение "Пластично-възстановителна хирургия": Детенцето беше в стабилно състояние, но много стресирано, много уплашено. Изгарянето като процент е 8%, като са засегнати десния крак, дясната ръчичка, дясната половина на гръдния кош и шията. Следващата превръзка ще бъде в понеделник, пак с пълна анестезия.

Докторите се надяват да не се стигне до пластики, но лечението ще е продължително.

Двете пострадали момченца са освободени от болницата в Силистра, след като изгарянията им са били обработени.

Лилия Русева, зам. директор на МБАЛ Силистра: Момченцата са с много леки повърхностни изгаряния, едното в областта на раменната кост, другото в областта на едното коляно.

По разпореждане на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, Главна дирекция "Национална полиция" започва проверка за изясняване на обстоятелствата и причините, довели до инцидента. Окръжната прокуратура разследва инцидента и е назначила експертиза.

Ивелин Чефаланов, Окръжна прокуратура - Силистра: Граната не е бойна, тя е светлинно-звукова граната. Защо е станало така - евентуално това ще бъде след експертните заключения. Те са били на доста голямо разстояние, над 50 метра.

Разследването установява дали на стадиона в Силистра са били предприети всички мерки за безопасност на децата.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Изпратили сме екип от СОБТ да установи устройството, което е използвано по време на демонстрацията. Първоначалната информация, без да претендирам за категоричност, все пак това са първоначалните данни, че децата са били извън територията на тревното покритие на стадиона.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на демонстрации на обществени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на район Северен в Пловдив Ральо Ралев е разследван за подкуп
Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев е разследван за подкуп
Отклониха маршрута на трамваи 4 и 5 заради катастрофа с лек автомобил
Отклониха маршрута на трамваи 4 и 5 заради катастрофа с лек автомобил