НОВИНИ

От ГЕРБ внесеха законопроект за въвеждане на мажоритарния вот в два тура

ГЕРБ внесе в парламента законопроект за въвеждане на 100%-но въвеждане на мажоритарния вот в два тура с абсолютно мнозинство. Така според вносителите се отговаря на искането на два милиона и половина избиратели дали своя глас в референдума организиран от екипа на Слави Трифонов. От ГЕРБ подкрепят и намаляването на субсидиите на партиите на 1 лев за подаден за дадена партия действителен глас.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:42, 10.05.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Във връзка с мажоритарния избор от ГЕРБ са предложили разделянето на територията на страната на 240 едномандатни избирателни района.

Данаил Кирилов - депутат от ГЕРБ: По отношение правото на избор на българите в чужбина сме предвидили като предварителна предпоставка извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните български избиратели извън територията на страната. Процесът на активна регистрация ще даде възможност да се направи и първата стъпка за разработването на така наречен избирателен списък на българите в чужбина.

Гласът на сънародниците ни от чужбина ще се отнася до района на последния им постоянен адрес в страната. Че коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти се разминават по отношение на пълния мажоритарен вот вече за никого не е тайна. Но едните и другите заявяват, че този въпрос е изговорен още при съставянето на коалицията и няма да доведе до трусове в управлението.

Искрен Веселинов - депутат от Обединени патриоти: За нас тази система е неприемлива, т.к. не създава необходимата представителност и т.к може да доведе до съществени изкривявания в политическото пространство , от там напрежение и политическа нестабилност. В този дух ние ще отстояваме мажоритарното начало, но осъществено по друг начин, което тепърва се надявам да дебатираме и да получим един по-широк консенсус, а не просто да се хвърлят проекти в деловодството, които след това да създават напрежение.

По темата за намаляване на субсидиите за партиите от Обединените патриоти нямат възражения.

С обяснението, че все още не са се запознали подробно със законопроекта от БСП бяха лаконични.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: Ние имаме принципна позиция, която потвърждаваме и днес, че сме за мажоритарно - смесена система. И рамките на обсъждането на този законопроект ще внесем свои предложения. По отношение на субсидиите също ще направим предложение за тяхното намаляване.

От ДПС заявиха, че тяхната позиция е ясна, но въпреки настояването на журналистите не я посочиха отново. Да припомним, че преди отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост ДПС подкрепи идеята за 100% мажоритарен вот. По-късно сегашният лидер Карадайъ заяви, че ДПС може да подкрепи мажоритарния вот и така за първи път ще подкрепят популистко предложение.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Би било добре да направим един семинар на тази тема защото и доста експерти се изказаха. Ние считаме от ДПС, че добре познаваме материята и темата и много отговорно се отнасяме към темата, а не на базата на нечии прищевки. Въпросът е отговорен и въпросът е кой носи отговорността.

От ВОЛЯ поясниха, че остават верни на обещанията си при предизборната кампания и ще подкрепят мажоритарния вот и намаляването на субсидиите за партиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световният ден на здравето и физическата активност отбелязаха в Благоевград
Световният ден на здравето и физическата активност отбелязаха в Благоевград
Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми
Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми