НОВИНИ

"​Не на насилието в яслите, детските градини и училищата"

Майки излязоха на протест срещу насилието в яслите, детските градини и училищата. Те настояват за увеличаване на персонала в детските заведения, ежегодни психологически тестове на учителите, ефективни независими разследвания при инцидент и видеонаблюдение във всички институции, работещи с деца. Организаторите на протеста се срещнаха с предствители на общината,за да обсъдят предложенията.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
17:29, 10.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Провокирани от записите с тормоз над деца в столични ясли, над 50 майки подкрепиха протеста.

- Той трябва да тръгне от есента на ясла и всички тези записи зловещи които излизат ,адски много ме притесняват.

Протестът подкрепи и медицинска сестра, която работи в системата, според нея заплащането е недостойно, а групите огромни. Тя признава, че обстановката е толкова неспокойна, че и на нея и се налага да повишава тон.

Ива Петрова: Децата се тормозят от самата пренаселеност, те нямат пространство вътре, те нямат въздух.
Мария Пеева, майка: Групите са прекалено големи, аз ако си представя, аз с 37 деца, които трябва да ги държа чисти, щастливи, това е невъзможно сигурно ще викам и аз.

Освен майки на протеста имаше и татковци. Васил Николов пусна запис, правен в предучилищната група в 86-то училище във Владая. На него отново се чуват крясъци и заплахи.

Васил Николов: Трябва независим орган да контролира цялото образование, от предучилището до висшето образование, както са КЗП, КЗК, независима институция, а не да очакваме те сами да се регулират, което явно не могат да го правят.

Заместник-кметът отговарящ за яслите Дончо Барбалов още вчера обяви в Сутрешния блок на БНТ, че вече е започнало поставянето на камери в детските заведния. Мария Минчева, която е шеф на дирекция "Образование" днес добави, че от 2016 е приета наредба, според която педагогическите специалисти подлежат на ежегодни психологически тестове.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всичко възможно най-доброто за децата среща категорично нашата подкрепа, безкомпромисни сме към нарушенията, въпреки, че както казах повечето от колегите директори, учители са изключителни професионалисти.

Други притеснения на майките са, че децата не прекарват достатъчно време навън и, че няма контрол за това да не се допускат болни деца в групите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия разреши да падне имунитета на Марешки
Комисия разреши да падне имунитета на Марешки
Овощари от Тутраканско се оплакват от незаконна сеч на плодни дръвчета
Овощари от Тутраканско се оплакват от незаконна сеч на плодни дръвчета