НОВИНИ

От Княжево до Копитото – стотици на поход в памет на алпиниста Боян Петров

Стотици се събраха за поход на Витоша в памет на алпиниста Боян Петров. Шествието извървя близо два километра и половина стръмни пътеки от "Княжево" до "Копитото". Това е маршрутът, по който Боян се е готвел, преди изкачването на всеки връх. Идеята е на приятели на алпиниста.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:42, 20.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Пътят на Боян към Шиша Пангма не е бил напразен. Днес пътеките на Витоша отесняха. В похода се включиха не само негови приятели, но и много хора, които не са го познавали, но са вдъхновени от примера му.

Това не е организирано събитие. Идеята беше да се съберем няколко приятели и да се качим горе и да си го изпратим. Това е целта.
Той беше едно вдъхновение. Аз самият страдам от диабет и той даваше пример, че болестта не пречи на това да водиш един пълноценен начин на живот.
Имаше много потенциал пред него. Това беше неговият занаят. И той си отиде с това, което обича да прави.



;

Сестрата на Боян - Александра - се надява, че неговият път ще бъде продължен. По думите ѝ трябва да го помним с неговата устременост и борбеност.

Александра Петрова - сестра на Боян Петров: Раздавам плакатите, които са останали от последната му книга...Който иска да си го пази и да го има вкъщи. Аз няма нужда да ги пазя. Завинаги ще пазя спомена за Боян.
Радослава Ненова, жена на Боян Петров: Просто нямам усещането за раздяла. Предполагам, че се дължи на многото хора, които не спират да говорят за него. Може би, защото е жив в сърцата им и в моето най - вече.



;

В специален дневник хората пишеха впечатленията си и всичко, което са искали да кажат на Боян. Най-честите думи бяха - "Ти си герой, Обичаме те".

Разстоянието от 2,5 км от Княжево до Копитото участниците в похода извървяхме за около час и 40 минути. Същото разстояние Боян Петров , тренирайки преди всеки връх, е изкачвал за 45 минути и е слизал за 17 минути.

Фенери в негова памет полетяха в небето над София. Боян Петров е българският алпинист с най-много, общо 10, изкачени 8-хилядници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турско село изнася 1200 тона охлюви за Европа годишно
Турско село изнася 1200 тона охлюви за Европа годишно
Иран: Само обещание от ЕС  за подкрепа на ядреното споразумение не е достатъчно
Иран: Само обещание от ЕС за подкрепа на ядреното споразумение не е достатъчно