НОВИНИ

От кореспондента на БНТ в Брюксел: Какво очаква Пучдемон?

Европейската заповед за арест, издадена от Испания, трябва да бъде потвърдена и от белгийски съд, преди да бъдат предприети действия спрямо каталунските политици. Тази процедура може да отнеме до две седмици, а засега федералното правителство на Белгия се въздържа от коментар. Какво предстои за Пучдемон и министрите му?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:51, 03.11.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Както каза адвокатът на Пучдемон снощи, има 9 причини тази заповед все пак да бъде отказана от белгийската страна. Дали това ще стане, предстои и да видим през следващите дни. Има и вариант самият Пучдемон да обжалва европейската заповед за арест и то пред белгийския апелативен съд. Предстоят дълги юридически процедури, които ще отнемат поне два месеца, до края на които изборите в Каталуния ще са минали.

Федералното правителство на Белгя се въздържа то коментар, но вчера фламандският министър, който е представител на националистическата партия Нов фламандски алианс, реагира остро и каза, че е шокиран от задържането на деветимата испански министри, които са демократично избрани.

Не е ясно къде точно се намира Пучдемон, въпреки че вчера се появиха съобщения, че той е бил видян в хотел в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строг контрол за шофьорите в публичния транспорт
По-строг контрол за шофьорите в публичния транспорт
„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с пикап в Ню Йорк
„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с пикап в Ню Йорк