НОВИНИ

От КРИБ подкрепиха политиката на кабинета

Най-големите работодатели от КРИБ подкрепиха политиката на кабинета и извършваните реформи. Това стана на среща при министър-председателя.

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 16.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Кирил Домусчиев мотивира заявената от КРИБ подкрепа за кабинета с думите, че обстановката около България била взривоопасна, рисковете от бежанската вълна сериозни и сега не бил моментът да се клати правителството, всеки да дърпа чергата към себе си и да се създават интриги.

Кирил Домусчиев - председател на УС на КРИБ: "Ние трябва в един такъв момент да сме единни като нация. И затова подкрепихме кабинета на г-н Борисов, тъй като той свърши доста полезни неща и реформи миналата година и даде една стабилност, което е най-важното за бизнеса".

Домусчиев заяви, че е доволен от постигнатото от правителството в борбата с контрабандата на цигари и сивата икономика. Днешната среща с премиера и част от министрите му дойде след отворено писмо на конфедерацията преди около месец, в което тя поиска реформи срещу подкрепата си към кабинета. Скоро след това Домусчиев декларира също, че ще иска оставката на вътрешния министър Бъчварова, ако не бъде разкрит убиецът на собственика на модна къща Агресия. Днес беше на друго мнение.

Кирил Домусчиев: "Не искаме оставката на министър Бъчварова. Ние разчитаме, че както се справиха и хванаха стрелците на Алексей Петров, така ще докажат и кои са виновните по убийството на Антов".


;

Основното настояване на КРИБ пред премиера е от април плавно да започне да намалява енергийната такса "задължение към обществото", защото водела до сериозни загуби за индустрията.

Кирил Домусчиев: "И това е нещо, което ние считаме за много сериозен проблем за нашата конкурентоспособност".

Според Домусчиев имало нагласа и от страна на правителството и на бизнеса, да бъде намерено решение за начина, по който таксата да намалее. Той определи като дискриминационно евентуалното намерение на еврокомисията да отмени мониторинга за Румъния, а да го остави за България.

Кирил Домусчиев: "Ето най-малкото, днес си говорихме за еврофондовете. Ние имаме 99 % усвояване, а те нямат и наполовина толкова. Това значи, че ние сме отличници в нещо, което е по правила на ЕС. Не виждам сериозна причина ние да сме по-различни от румънците-там виждате всеки ден излизат сигнали за корупция, току си арестуват някой министър, току си арестуват някой политик".

На срещата днес са били обсъдени и Сините карти за квалифицирани работници от страни извън ЕС. Според КРИБ те са фактор за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и чрез тях можем да внасяме висококвалифицирани специалисти, които плащат високи осигуровки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще изгорят ли купените на зелено билети за Каварна рок фест?
Ще изгорят ли купените "на зелено" билети за Каварна рок фест?
Групата Eagles of Death Metal от зала Батаклан с концерт в Париж
Групата "Eagles of Death Metal" от зала "Батаклан" с концерт в Париж