110 години от рождението на Никола Вапцаров

Днес се навършват 110 години от рождението на Никола Вапцаров. Венци и цветя бяха поднесени в знак на почит пред паметника му в столицата. Тази вечер се провежда тържествен концерт в НДК. А в музея "Никола Йонков Вапцаров" е подредена изложба с негови ръкописи и издания. Честването е под патронажа на президента Румен Радев.Вижте и още в репортажа на Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:41, 07.12.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин.

Вапцаров на испански. На арменски, немски, английски, китайски. Стиховете му увличат публиката на десетки езици. През годините той е приеман нееднозначно в родината си. Въпреки че часове преди смъртта, й се врича в любов.

Катя Зографова
Наистина е вълнуващо как хора по цял свят хората откриват поета Вапцаров, а ние се занимаваме да го стесняваме до политически прочити.

Никола Вапцаров не успява да навърши 33. Но се превръща в едно от най-ярките имена в литературата ни.

Мая Вапцарова: За мене Вапцаров твори за бъдещето.
Катя Зографова: Готовност за саможертва и в същото време поетическа ранимост, чувствителност, топлина човешка - това е истинският Вапцаров.

Най-превежданото му стихотворение е "Вяра". Именно то е впечатлило 14-годишната Виктория.

Виктория: Каквото и да става, не може да му се сломи вярата и той дава много конкретни примери, много истински, че въпреки всичко той ще продължи да се бори.

Наричат Вапцаров "поетът на морето и машините". Стиховете му са пропити и с нежност, и със сила. Вапцаров е мечтател, който увлича с идеите си.

Катя Зографова - литературовед: Революционен, свободолюбив дух и много талантлив поет. Всяка друга нация би го обожавала за това.

Успява да издаде само една стихосбирка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в общежитие в Студентски град в София
Пожар горя в общежитие в "Студентски град" в София
Експерти от България извършват оценка на щетите от труса в Албания
Експерти от България извършват оценка на щетите от труса в Албания