НОВИНИ

110 години от рождението на Никола Вапцаров

Днес се навършват 110 години от рождението на Никола Вапцаров. Венци и цветя бяха поднесени в знак на почит пред паметника му в столицата. Тази вечер се провежда тържествен концерт в НДК. А в музея "Никола Йонков Вапцаров" е подредена изложба с негови ръкописи и издания. Честването е под патронажа на президента Румен Радев.Вижте и още в репортажа на Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:41, 07.12.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин.

Вапцаров на испански. На арменски, немски, английски, китайски. Стиховете му увличат публиката на десетки езици. През годините той е приеман нееднозначно в родината си. Въпреки че часове преди смъртта, й се врича в любов.

Катя Зографова
Наистина е вълнуващо как хора по цял свят хората откриват поета Вапцаров, а ние се занимаваме да го стесняваме до политически прочити.

Никола Вапцаров не успява да навърши 33. Но се превръща в едно от най-ярките имена в литературата ни.

Мая Вапцарова: За мене Вапцаров твори за бъдещето.
Катя Зографова: Готовност за саможертва и в същото време поетическа ранимост, чувствителност, топлина човешка - това е истинският Вапцаров.

Най-превежданото му стихотворение е "Вяра". Именно то е впечатлило 14-годишната Виктория.

Виктория: Каквото и да става, не може да му се сломи вярата и той дава много конкретни примери, много истински, че въпреки всичко той ще продължи да се бори.

Наричат Вапцаров "поетът на морето и машините". Стиховете му са пропити и с нежност, и със сила. Вапцаров е мечтател, който увлича с идеите си.

Катя Зографова - литературовед: Революционен, свободолюбив дух и много талантлив поет. Всяка друга нация би го обожавала за това.

Успява да издаде само една стихосбирка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в общежитие в Студентски град в София
Пожар горя в общежитие в "Студентски град" в София
Експерти от България извършват оценка на щетите от труса в Албания
Експерти от България извършват оценка на щетите от труса в Албания