НОВИНИ

Откриха новата Академична година в Софийския университет

Днес тържествено беше открита новата Академична година в най-старото висше училище у нас - Софийският университет. В словото си ректорът професор Анастас Герджиков отговори на упреците, че университетът отново не е запълнил всичките си места, като каза, че студентите не намаляват, напротив - увеличават се. На официалното откриване на учебната година присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:16, 01.10.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

По традиция новата учебна година започна с поднасяне на цветя пред паметниците на двамата големи дарители - братята Евлоги и Христо Георгиеви. Поднесоха ги ректорът проф. Анастас Герджиков и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тази година първокурсниците тще са 4455 в 119 различни специалности.

Михаела Гаджалова, 1 курс, "Българска филология": Аз основно тук исках да кандидатствам, за тук съм се борила най-вече и надявам се всичко да е нормално.
Мали Марай, 1 курс " Международни отношения": - БНТ: С какво настроение идвате на първия учебен ден? - С ентусиазъм, надявам се да е много интересно, много забавно и нали малко труд да положим.

В Аулата, словото на ректора беше отговор на медиите, които според него отново са били изненадани от незапълнените места в Алма Матер. Проф. Герджиков обясни, че те не са критерий за каквото и да било, защото са аритметична разлика между одобрените места и приетите студенти.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Не е вярно и това че в Софийския университет доста повече от половината студенти са софиянци, а разкриването на специалност медицина явно не е грешка, защото желаещите не са малко... И накрая не е вярно и това, че кандидатствалите или записалите се намаляват, тази година и едните, и другите се увеличават.

Ректорът обяви началото на новата Академична година, а студентите бяха поздравени от вицепрезидента Илияна Йотова.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Запомнете едно, като бивш възпитаник на този университет, когато някой ви пита къде сте завършили достатъчно е да кажете само "Университета". На добър час!

В края на церемонията своите студентски книжки получиха 30 първокурсници, лауреати от олимпиади.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: От книжовното дружество до новите технологии
ДРУГИТЕ новини: От книжовното дружество до новите технологии
150 първокурсници прекрачиха прага на Академията на МВР
150 първокурсници прекрачиха прага на Академията на МВР