НОВИНИ

Откриха паметна плоча на президента Желю Желев

Четирима президенти на България - действащият държавен глава Румен Радев и предшествениците му Росен Плевнелиев. Георги Първанов и Петър Стоянов, откриха паметната плоча пред дома на първия демократично избран президент д-р Желю Желев в шуменското село Веселиново. Гвардейска рота отдаде чест на четиримата президенти, които за първи път се събират заедно на едно място. На церемонията беше и дъщерята на президента Желев Станка Желева, както и много негови приятели.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
16:29, 07.11.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Идеята за възпоменателната плоча е на президента Румен Радев, който в словото си очерта приноса на д-р Желю Желев за демократичното развитие на България.

Румен Радев, президент на Република България: Д-р Желев имаше нелека съдба, прояви куража на инакомислещите, когато другите мълчаха, пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха, понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Д-р Желев се водеше от от идеи, а не от корист. Той бе убеден европеец от онова поколение на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за които мирът, солидарността и единството на континента бяха кауза.

Президентите Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов подчертаха, че събирането на всички заедно, за да отдадат почит на д-р Желю Желев е началото на една великолепна традиция на уважение и респект към президентската институция.

Росен Плевнелиев, президент на Република България /2012-2017г./: Той ни запали всички нас със своята обич към България и за Балканите неговата голяма тема. То беше много почитан и много уважаван на Балканите. Първият демократично избран президент, за нас е чест да го уважим.
Петър Стоянов, президент на Република България /1997 - 2002 г./: И мисля, че това е важен знак за българската демокрация, затова защото туй, което според мене още ни липсва е чувството на институционалност, уважение към институциите. Това, което ни липсва е чувството на приемственост
Георги Първанов, президент на Република България /2002-2012 г./: Една личност, която остава в историята на българския преход със своята смелост, решителност, с характера си, с волята си. Аз лично го помня с трудни отношения като президент в негово лице и опозиционен лидер в мое и чудесни отношения във времето, когато аз бях президент.

Д-р Желю Желев беше държавен глава на Република България в периода от 1990 г. до 1997 г. и като виден философ, учен, демократ, дисидент, политик и държавник, остави непреходна диря в най-новата българска история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи сняг падна в Австрия
Първи сняг падна в Австрия
Върнаха откраднатото лимоново дръвче, но без плодовете
Върнаха откраднатото лимоново дръвче, но без плодовете