С киноа и елда е обогатено вече седмичното меню на децата, които се хранят от млечната кухня в Русе. Храната се приготвя по рецептурник, одобрен от Министерството на здравеопазването. Тя е съобразена и с евентуалните алергии при децата до 3-годишна възраст.
В момента в русенската млечна кухня се приготвя храна за 1000 деца. Вече няколко месеца за обядКристина взима храна за малкия си син.
Кристина
„Доволна съм от храната. Не зная колко е здравословна. Сега може да се предлагат и повече неща като продукти.“
Отскоро в седмичното менюто на децата присъства киноа и елда. За въвеждането на био храни са и други родители, които ползват кухнята.
Петя Петрова
„Специално моето дете не ги употребява, не ги харесва, но щом другите деца ги харесват, нямам нищо против да бъдат въведени.“
Качеството на храната се следи стриктно от две институции – Регионалната здравна инспекция и Агенцията за безопасност на храните. Солта и захарта са забранени. Пържени продукти също не се предлагат.
Радостина Пейкова – началник отдел „Обществено здраве“ в община Русе
„Бобовите храни – леща, фасул, се предлагат без люспи. Включили сме броколи. От месата са задължителни телешко, заешко и пуешко, а от рибите – сьомга, хек и треска.“
Кухнята се ползва и от деца с алергии. В момента те са 13 и за тях се изготвя специално меню заради непоносимост към глутен и мляко, които се заменят с ориз и картофи. От Русенската млечна кухня казаха, че въвеждането на нови храни е невъзможно дори и да има желание за това, тъй като трябва да се утвърди нова наредба от здравното министерство.