НОВИНИ

Откриха зимния сезон в "Боровец"

Днес курорта "Боровец" отбелязва 120 години от своето създаване. Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес, в който отбелязва, че "Боровец" се развива в бързи темпове и е символ на българския туризъм. Дневните карти на цена от само 5 лева и безплатното нощно каране предизвикаха задръствания.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:25, 17.12.2016
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Приходите от лифт картите ще бъдат дарени за фонда "Пепи Попангелов и приятели", който ще подкрепя деца, които да се учат на ски.

Според спортния министър в оставка, Красен Кралев, Боровец е най-добрия български курорт и неговото развитие ще продължи.

В Боровец са се учили поколения българи.

5 годишния Кристоф Иванов е дошъл да кара ски и смята, че е най-добрия. Майката на Кристоф също се е научила да кара ски като дете на Боровец. Днес беше довела цялото си семейство за среща със ски легендата Петър Попангелов.

През целия ден ски легендата Петър Попангелов даваше безплатни уроци на най-малките гости на курорта. С вече напредналите малчугани от школата към "Боровец" направи синхронно спускане.

Петър Попангелов: "Искаме да насърчим онези деца, които започват от нулата. Да вдигнем и нивото на тези, които тренират, защото ние в момента нямаме и един скиор от европейска класа."

Спортният министър в оставка Красен Кралев отличи ски легендата с плакет и награди курорта за заслугите в развитието на ски спорта и работата с деца.

Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков: "Общината има много трайни традиции за това какво е правила с развитието на спорта. Надявам се сега вече и с Фонда да успеем да върнем славата на България в ски спорта и туризма."

Министърът на туризма в оставка, Николина Ангелкова, отбеляза, че "Боровец" има 30 процента ръст на чуждестранни туристи само за тази година, а българите все по-често посещавали дестинацията за няколко дни, включително и през лятото. Всъщност курорта е основан като летен, преди 120 години от княз Фердинанд. Ретроспективна фото-изложба показа неизвестни досега снимки от Царския архив.

Симеон Сакскобургготски: "Навремето да се изкачи човек до Соколец например, беше с едно конче, после слизахме славно. Но изкачването си беше твърде примитивно, но много забавно."

С огнени факли ски учителите на курорта дадоха официалното откриване на сезона в "Боровец". За доброто настроение на публиката се погрижи българския представител в тазгодишната Евровизия - Поли Генова.

Още няколко пъти през следващата година ще има преференциални карти, отново на цена от 5 лева. Приходите от тях също ще отиват във фондове за подпомагане на ски спорта в България

Цените за половин ден тази година са: 38 лева за възрастен, 32 за младите и тези над 65 години и 23 лева за дете.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха българина нападнал жена в метрото в Берлин
Арестуваха българина нападнал жена в метрото в Берлин
 Най-рано във вторник хората от Хитрино щe започнат да се връщат по домовете си
Най-рано във вторник хората от Хитрино щe започнат да се връщат по домовете си