НОВИНИ

Отлагането на Закона за горивата предизвика разногласия между работодателите

Конфликт сред работодателските организации заради Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ в знак на протест срещу отлагането на закона с 6 месеца. Това реши вчера правителството след ангажимента на икономическия министър пред социалните партньори,и обявеният от малките фирми в бранша безсрочен протест.От асоциацията поискаха среща с премиера Бойко Борисов. А от КРИБ коментираха, че оттеглянето на малка организация не може да навреди на конфедерацията.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:07, 10.01.2019
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Решението на петролната и газова асоциация е мотивирано от настояването на КРИБ законът да не се обнародва в края на месеца.

Главният мотив на КРИБ за отлагане влизането в сила на закона е това време да се използва за да се прецизират текстовете и да се решат проблемите в бизнеса.

Това изненадало петролната организация.

Андрей Делчев - Българска петролната и газова асоциация: Тъй като нещата просто се случиха зад гърба ни. Те са целево планирани и изпълнени зад гърба ни.

Затова решили да прекратят членството си.

Андрей Делчев - Българска петролната и газова асоциация: Основната цел на закона е изчистване на петролния бизнес от сивия сектор.
;

Законът може да бъде изпратен в небитието, предвид факта, че прилагането му се отлага между едни избори и други. Обвиненията, че законът може да доведе до фалит на малки търговци определиха като шум в системата, за да се отложи изсветляването на сектора.

От КРИБ пък посочиха, че категорично искат изсветляване на бизнеса и не са против закона. Но след като бъдат отстранени текстове от него, които ощетяват строителите, минно-геоложкия и метлаургичния сектор.

Кирил Домусчиев - председател на КРИБ: Може ли да си представите една мина и огромните камиони и техника, която работи вътре. Как тези камиони и тези машини ще отидат до примерно най-близката бензиностанция на „Лукойл“, която е на 10 или 15 километра да заредят? Те трябва да отидат до най-близката бензиностанция, която е лицензирана по определения начин и така нататък - сами се сещате, че тези бензиностанции ще са или на „Лукойл“, или на още 2-3 големи вериги.


;

От петролната асоциация признаха, че дефекти в закона има, но те спокойно можели да се изгладят и след влизането му в сила.

Кирил Домусчиев - председател на КРИБ: Това са пълни глупости. Тези хора заблуждават. Когато един закон влезе в сила ти от първия ден си престъпник. Как ще стане те ще се коригират в движение, а през това време примерно Николай Вълканов да си закара камионите на бензиностанциите на Вальо Златев да зареждат. Всеки знае, че той е моторът на този закон и той има най-голям интерес този закон да влезе в сила. Всеки знае, че той е моторът на този закон и той има най-голям интерес този закон да влезе в сила. Ние не можем заради интересите на един човек и малка групичка хора около него да не защитаваме интересите на българския бизнес.


;

Председателят на КРИБ беше категоричен, че напускането на петролната асоциация няма да има големи последствия. Междувременно и друга работодателска организация се обяви против отлагането на закона, а именно Българската стопанска камара.

Радосвет Радев - Българска стопанска камара: Прилича на отваряне на някакъв контрабанден прозорец нали за 5 месеца да могат да се случат едни неща, които законът забранява.
;

А министърът на икономиката Емил Караниколов заяви в предаването „Още от деня“, че не може да каже дали законът е лобистки и отрече да е предложил отлагането му заради заплахите за протест на малки и средни търговци.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Това е секторен закон, който трябва да го има. Никой не казва махнете закона, не трябва да има закон. Виждате само какво напрежение създаде този закон преди да е влязъл в сила между бизнеса. Представям си, ако беше влязъл в сила и вече започне да действа до какво щеше да доведе. Апелът ми към всички е да седнем и да поработим.

Ето защо още утре министерството ще изпрати писма до всички заинтересовани с призив още понеделник да започнат презицирането на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 3 часа планински спасители издирваха сноубордист край Банско
Близо 3 часа планински спасители издирваха сноубордист край Банско
С 30% е поскъпнала застраховката „Гражданска отговорност“ за една година
С 30% е поскъпнала застраховката „Гражданска отговорност“ за една година