НОВИНИ

"Жълти жилетки" излизат на протест в България заради спорен закон за горивата

След Франция, протест на "жълтите жилетки" и в България, обявиха от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Причината - Законът за административното регулиране на търговията с нефт и нефтени продукти. Според бранша той е лобистки, гласуван е в полза на големите вериги и има за цел да унищожи по-малките продавачи на бензин, дизел и газ за бита.

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 07.01.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

От бранша не са съгласни с изискването за 20 000 лв. уставен капитал и още 20 000 лв. банкова гаранция, за да упражняват своята дейност.

Пламен Стоянов - Национално сдружение на търговци и превозвачи на горива: Всяка една малка бензиностанция, в малко населено място, тя ще затвори. Няма да може да се издържа. Хората няма да имат възможност да плащат тези гаранции.

От бранша искат банковите гаранции и уставния капитал да са обвързани с търговския оборот на бензиностанциите.

Търговците не са съгласни и с изискването да имат 10 000 оборотни газови бутилки. Те изчислиха, че това означава допълнително да инвестират близо 50 000 лв., което било непосилно за бранша. Според тях целта била да фалират търговците, предлагащи пълнене на газови бутилки, за да останат на пазара само продавачите на бутилирин газ.

Пламен Стоянов - Национално сдружение на търговци и превозвачи на горива: В момента клиентът идва и казва - "Имам 5 лв., сложете ми за 5 лв. Имам 7 лв., сложете ми за 7 лв.". Там нямаш избор. Колко е?! 29 лв. е пълната бутилка в момента на стелажи.

Още тази седмица започват ефективните протести на българските "жълти жилетки" срещу спорния секторен закон.

Симо Симов, Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива: Ще стачкуваме във всички градове, ще се опитаме да затворим всички граници. Готови сме на абсолютно всичко! Търсим контакт с френските колеги, които са в Париж. Искаме да докараме хора да ни консултират в организацията.

От бранша ще сезират ВАС, призовават омбудсмана Мая Манолова да сезира Конситуционния съд, а вече са подали жалба до ЕК за нарушаване на антимонополното и антитръстово законодателство.

Търговците на горива се обърнаха с призив към президента, премиера и Народното събрание за спиране на закона, който влиза в сила на 29 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще задържа ли Либия български кораби заради съдебен спор?
Ще задържа ли Либия български кораби заради съдебен спор?
Николай Банев разполагал с телефон в ареста
Николай Банев разполагал с телефон в ареста