НОВИНИ

Николай Банев разполагал с телефон в ареста

В арестантската килия на Николай Банев е намерен телефон, съобщи за "По света и у нас" зам.-главният прокурор Иван Гешев. Апаратът е бил укрит в кутия от сок и е използван за уреждане на политическо убежище на семейството му в Русия. Срещу това Банев е обещавал на лобисти да основе у нас Евразийска народна партия. От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" проверяват как телефонът е доставен в ареста.Репортаж на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:57, 07.01.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Телефонът е открит по време на рутинна проверка от надзиратели в ареста и е предаден на прокуратурата. Направена е експертиза, която установила множество чатове чрез различни комуникатори. От съдържанието се разбира, че Банев е разговарял с майка си, с човек чието име отговаря на това на единия от адвокатите му, с децата си и с руски граждани, които се занимават с лобизъм. Разговорите с тях са много и дълги и се уговаря основаването на нова партия у нас.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: В замяна на образуване и ръководене на Евразийска народна партия в България, която да защитава определени интереси не на България, да се лобира пред руската държава за политическо убежище на жена му, на обвиняемата Банева, на децата му. Съответно има комуникация с децата, които не са много щастливи от този факт, казват, че искат във Франция.

Иван Гешев коментира още, че в чат разговори с човек, чието име съвпада с това на един от адвокатите му, се организират медийни публикации, които да предшестват основаването на нова партия, както и статии в защита на Баневи.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Как трябва да се ангажират определени медии за натиск в посока, че тези хора са репресирани, как трябва да се ангажира конкретен журналист с конкретно посочване на името му.

Според зам.-главния прокурор в разговорите има данни, че служители на ареста са помогнали за внасянето на телефона и могат да съдействат на Банев за привилегии.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Казва, че чака да се освободи еди коя си килия, т.е. има информация, иска килия с определено изложение, с определени храни да му се донесат и така.

От управата на затворите коментираха, че начините да се внесе телефон са два.

Васил Миладинов, главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" - МП: С някой недоброжелателен служител, другият е с така наречените хранителни пратки. След намирането на телефона съм разпоредил да се извърши проверка и не мога да ви дам повече информация какво се извършва в момента.

Васил Миладинов заяви още, че Банев не е искал официално да бъде местен в друга килия и не се ползва от привилегии.

От прокуратурата ще изпратят съдържанието на разговорите на правосъдното министерство и са възложили проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълти жилетки излизат на протест в България заради спорен закон за горивата
"Жълти жилетки" излизат на протест в България заради спорен закон за горивата
На 12 януари затварят идеалния център на Пловдив за автомобили
На 12 януари затварят идеалния център на Пловдив за автомобили