НОВИНИ

Паметник се превърна в сергия за мартеници

Търговци на мартеници са разположили сергиите си в непосредствена близост до паметника на писателите Пенчо и Петко Славейкови в София. Само броени месеци, след като бастунът на Пенчо Славейков бе огънат, култовият паметник, превърнал се в символ на София, този път се превърна в част от сергия за мартеници.

bnt avatar logo
от Тереза Ставрева
10:09, 25.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В дъждовния и хладен февруарски ден фигурите на едни от най-емблематичните български автори – Пенчо и Петко Славейкови, ни посрещат като рекламен декор, с който търговците на мартеници привличат вниманието на купувачите.

Възмутени от гледката, десетки граждани не скриха недоволството си:

“Някой може и да го приема, но точно срещу паметника аз не бих приела.”
“В момента, според мен, не е много естетично, няма лошо да има сергии за мартеници, но не мисля, че точно това е мястото.”

Най-силно недоволство у хората предизвика начинът, по който един от търговците бе завързал чадъра си за пейката, върху която седят
двамата писатели. Продавачката заяви, че това, макар и неестетично, е необходимо заради дъждовете.

“Аз трябва по някакъв начин да се укрепя, за да не направя по-голямо мазало. Факт е, че нито в общините, нито някъде другаде предоставят необходимите условия”, коментира търговец на мартеници.

;

Екипът ни установи, че всеки един от четиримата търговци, разположили се около паметника, има право да бъде там. Сергията му обаче не трябва да имат пряк контакт с монумента.

“Аз съм човек, който се занимава с изкуство по принцип и никой от нас не иска да направи нещо срещу културата на България”, подчерта търговец на мартеници.

Потърсихме за коментар "Пазари-Запад", които отговарят за контрола върху търговската дейност на площад "Славейков". От дружеството обясниха, че тази година интересът на продавачите към Базара за мартеници е голям. Това, според тях, е и причината да бъдат издадени повече удостоверения за търговска дейност, дори около монумента. А докато базарът продължава, за софиянци остава единствено да приемат, че монументът на Славейкови ще бъде част от празничния декор за 1 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъците в Сирия ескалират преди примирието да влезe в сила
Сблъсъците в Сирия ескалират преди примирието да влезe в сила
Жертви и ранени от мощни бури и торнада в САЩ
Жертви и ранени от мощни бури и торнада в САЩ