НОВИНИ

Парламентът реши да възстанови Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

Народното събрание реши да възстанови Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски в Долна Митрополия. Предложението е на правителството, след като премиерът Бойко Борисов обеща това да стане до Деня на храбростта - 6-ти май. Висшето училище за военни пилоти беше закрито и статутът му беше понижен до факултет през 2002 година.

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 18.04.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Приповдигнато настроение цареше днес в пленарната зала. По време на дебата за висшето училище за пилоти всички депутати посочваха, че затварянето му преди 17 години е било грешка. Оттогава военното училище е със статут на факултет, което силно намалява финансовия му и кадрови капацитет да обучава пилоти. Така се изпълнява обещанието на премиера Бойко Борисов да се възстанови статута на училището до деня на Храбростта - 6-ти май.

Подобно прекъсване на традицията на българската авиация и е имало и в други исторически епохи, посочи военният министър Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: След Ньойския договор, когато България е наказана от силите-победителки да няма авиация, тя закрива своята авиационна школа. Точно 17 години по-късно, през 36-а година я възстановява, авиационната школа и тя прераства през 40-та година във военно-въздушно училище.

Възстановяването на училището е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската армия, емоционално заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов.

генерал Константин Попов - председател на Комисията по отбрана към Народното събрание: В българския ген има нещо заложено. Има нещо заложено, което е видно от нашата история. Българската авиация има наистина славна история, славни традиции. Ние сме използвали първи самолета като бойно средство на балканския театър, на европейския театър на бойните действия.

Освен военни пилоти училището в Долна Митрополия ще обучава и специалисти за гражданската авиация. В това е големият му шанс да реализира и сериозна финансова печалба предвид голямото търсене на подобни кадри. Необходимите 4 милиона лева за старта на училището вече са осигурени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов връчи знамето на Седми ученически гвардейския отряд
Красимир Каракачанов връчи знамето на Седми ученически гвардейския отряд
Предполагаем опит за палеж на катедралата Свети Патрик в Ню Йорк
Предполагаем опит за палеж на катедралата "Свети Патрик" в Ню Йорк