НОВИНИ

"Пътна полиция" следи за нарушения на 231 точки в операция "Скорост"

Седем шофьори са карали с превишена с повече от 50 км скорост в населено място, съобщиха от националната полиция, която провежда операция "Скорост" в цялата страна. Установени са и 64 други нарушения. Настъпили са 24 пътно-транспортни произшествия с материални щети и 1 инцидент с ранени.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Виолета Никифорова
12:40, 02.04.2019 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

С т. нар. камери-триноги са установени 1120 нарушения, със стационарни камери - 49 нарушения, с мобилните технически системи TFR1-M - 1279 нарушения.

От сутринта 193-ма служители са заснели нарушения на 231 точки за контрол, съобщават от ГД „Национална полиция“.

В пряко включване в обедната емисия "По света и у нас" от пътя Русе-Бяла репортерът ни Виолета Никифорова каза, че до 10 ч. тази сутрин са засечени 56 водачи в Русенско, които са карали с превишена скорост.

В акция "Скорост" пътната полиция е включила цялата си налична техника и всички служители, които имат право да санкционират шофьорите. Това съобщи пред БНТ началникът на пътната полиция.

Росен Рапчев, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП: Тази акция ще продължи до седми, но днес в 6 часа до утре в 6 часа ще има много засилен контрол, постоянен контрол на всички уязвими места.

Ние разполагаме със 148 монтирани в автомобила камери както и 30 камери, които са на тринога, също така ще включим и камерите, които са стационарни, естествено те постоянно работят.

Водачите, които се движат с по-висока от разрешената скорост няма да бъдат спирани.

Росен Рапчев, началник на отдел Пътна полиция в Главна дирекция "Национална полиция: За всички установени нарушения на нарушителите ще се издават електронни фишове, а на нарушителите, които в градски условия превишават скоростта над 50 км в час ще се съставят актове за административно нарушение и ще им се отнема книжката за три месеца.

Според Съюза на автоучителите обаче акциите на КАТ няма да додеват до подобряване на условията за каране по пътищата.

Йонко Иванов, председателяна Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Кога ще има акция "Маркировка", кога ще има акция "Пътни знаци", и кога ще има акция "Ремонти" в продължение на две години - крайно време е полицията да си зададе този въпрос, защото тя е длъжник на обществото.

Автоинструкторите настояват да бъде направен анализ на катастрофите и причините за тях.

Йонко Иванов: Никой не иска да каже от тези 150 пътно-транспортни произшествия със загинали, чия е вината - дали на водачите, дали на обкръжаващата среда или на инфраструктурата.

Това би помогнало при разработването на системата за обучение на бъдещите шофьори.

Мащабната акция ще продължи до края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА в готовност да премести МКС заради опасни отломки
НАСА в готовност да премести МКС заради опасни отломки
Крум Зарков: БСП е единствената партия, гласувала против Пламен Георгиев
Крум Зарков: БСП е единствената партия, гласувала против Пламен Георгиев