Патриарх Неофит осъди насилието и се помоли за мир

Днес е Благовещение - един от най-големите християнски празници. Денят, в който архангел Гавраил съобщил на Дева Мария благата вест, че ще роди Божия син.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:35, 25.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Тържествена света литургия за празника отслужи тази сутрин в столичната църква "Света София" българският патриарх Неофит. Църквата има и храмов празник, тъй като на днешния ден се чества и Божията премъдрост.

Светото писание разказва, че на шестия месец от бременността на Елисавета, майката на Йоан Кръстител, Архангел Гавраил слязъл при Дева Мария и й казал - "Радвай се благодатна, благословена си ти между жените.

Дух светий ще слезе върху ти и Светото, което ще се роди, ще се нарече син Божий." Това евангелско събитие е в основата на днешния празник. В словото си патриарх Неофит подчерта, че днес на особена почит е жената - християнка и пожела на българите.

Неофит, патриарх Български: Ангелът на любовта и на благата вест да ни сподоби с много радостни моменти, какъвто е бил този за Светата Дева Мария.

В словото си патриархът не отмина и напрегната ситуация в Европа. Според него за разрешаване на конфликтите съществува и друг път, и не силата и гневът ще донесат добро. Това, от което се нуждаем е Божествената любов, която единствена може да спаси света.

Неофит, патриарх Български: Знаем, че Господ Иисус Христос не е насърчавал насилието. Дай Боже да бъдат всички под покрова Господен и на майката Божия, за да има мир и напредък в света.

Днес на Благовещение и самият патриарх имаше повод за празник и беше поздравен от свещеници и миряни- на този ден преди години той е станал йеромонах.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Втори кризисен център за жертви на насилие
Втори кризисен център за жертви на насилие
Бивши и настоящи полицаи заедно борят престъпността
Бивши и настоящи полицаи заедно борят престъпността