НОВИНИ

Безплатни прегледи за глаукома в Русе

Близо 60 души се прегледаха по време на кампанията за борба с глаукомата, която очното отделение на болницата в Русе организира. Инициативата ще продължи и през април. Според медиците, изследванията са наложителни за хората над 50 години и трябва да се правят поне веднъж годишно.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
17:00, 25.03.2016
Чете се за: 00:25 мин.
Още

Оказва се, че интересът към безплатните прегледи е голям, тъй като възрастните хора, които са рискова група за това заболяване, невинаги могат да си позволят да платят за очни прегледи. Офталмолозите в Русе предупреждават, че все повече се снижава възрастта на хората, застрашени да развият на по-късен етап глаукома. По време на кампанията първоначално се изследва вътреочното налягане на пациентите. Ако то се окаже високо, се предприемат и по-сериозни мерки.

„Аз съм оперирана от глаукома и дойдох да проверя налягането как е. Казаха ми, че е добре. Преди не можех да виждам с едното око. Във Варна си правих операцията”, разказва Данка Георгиева.

Ако се засекат случаи, в които показателите на пациентите са над нормата, специалистите са готови да ги приемат за по-обстойни изследвания в очното отделение на болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единият от обвинените турски журналисти: Ние знаем, че сме прави
Единият от обвинените турски журналисти: Ние знаем, че сме прави
Протест на собственици на казани във Варна
Протест на собственици на казани във Варна