Използването на китайско, а не българско доматено пюре в лютеницата залива 99% от българския пазар, алармираха от Асоциацията на зеленчукопроизводите. По закон на етикета няма изискване да бъде отбелязан произходът на съставките в един от...
Използването на китайско, а не българско доматено пюре в лютеницата залива 99% от българския пазар, алармираха от Асоциацията на зеленчукопроизводите. По закон на етикета няма изискване да бъде отбелязан произходът на съставките в един от най-традиционните за българина продукти. Затова родните земеделци настояват за законодателни промени. Защо се използва китайско пюре за българската лютеница – ще научим от Александър Марков.
Причината да се използва китайско доматено пюре в лютеницата е фактът, че така крайният продукт излиза по-евтин, тъй като родните зеленчуци са доста по-скъпи от вносните.
От години зеленчукопроизводителите у нас алармират, че огромна част от разходите им отиват за гориво, с което те поддържат напоителните системи. Тези системи в страните ни - конкуренти по производство на зеленчуци в района – Турция, Гърция и Македония, държавата предоставя безплатно на тамошните фермери. Това ги прави по-конкурентни, а продукцията им – по-евтина.
Земеделските производители в района на Сандански и Петрич вече засаждат в оранжериите си ранните домати, които трябва да излязат на пазара в края на май и началото на юни. За да освободят място за доматите, повечето от тях са изхвърлили над половината си продукция маруля, която е останала непродадена заради вноса на зеленчуци от Гърция. По думите им, ако няма пазар за доматите и това лято, много от тях ще бъдат принудени да се откажат от това производство.
Земеделските производители в района на Сандански и Петрич вече засаждат в оранжериите си ранните домати, които трябва да излязат на пазара в края на май и началото на юни. За да освободят място за доматите, повечето от тях са изхвърлили над половината си продукция от марули, останала непродадена заради вноса на зеленчуци от Гърция. По думите им, ако няма пазар за доматите и това лято, много от тях ще бъдат принудени да се откажат от това производство.
Разходите за един декар оранжерийни ранни домати са около 4500 лева по изчисления на местните стопани. В тази сума те включват купуването на семена, торове, препарати и положения труд.
Костадин Стаменов: “12 тона, ако имаме среден добив, трябва да бъде 70-80 стотинки, минимално казано, минимално в тоя стандарт, за да остане малко и за нас.”
Миналото лято заради огромния внос от съседни страни изкупната цена се срина до 30 ст., тонове домати в региона останаха непродадени, а местните зеленчукопоризводители претърпяха сериозни загуби.
Георги Кафтанов, председател на Сдружение на производителите на плодове и зеленчуци ”Югозапад 2013”: "Ние се надяваме да не се повтори тази година сценарият от миналото лято на 2013-а година, но както вървят нещата до момента и както се случи с реколтата от салата рано тази пролет, не сме много оптимисти.”
Освен срещу нерегламентирания внос зеленчукопроизводителите се надяват да бъдат взети мерки и за скъсяване на веригата между тях и крайните потребители. Така, по думите им, зеленчуците ще достигат до гражданите на по-ниски цени и ще се купува повече продукция."
За да сме наясно какво консумираме, земеделците у нас се заканиха, че ще поискат от Министерството на земеделието и храните да задължи магазините, които предлагат лютеница, да обозначават произхода на суровината, от която лютеницата е направена.
Сезонът на лютеницата обаче отминава. Пазарите вече са заредени с пресни домати. Наш екип провери какъв е произходът им. Вижте репортажа на Деница Янкова.
Проверката ни започна от най-големия пазар за плодове и зеленчуци в София. Този в квартал Красно село. Впечатление прави, че почти на всяка сергия доматите са с табели „български“, макар че нашенските домати зреят по-късно през годината.
Разлика в цените обаче се оказа, че има. Средно на килограм българските домати вървят по 3 лева, гръцките по 2-2,50. Някои от търговците, обаче са категорични, че български домати на пазара все още няма.
Другият пазар, който посетихме, беше този в кваратал Красна поляна. Тук български домати няма.
БНТ:
- Какъв ви е произходът на доматите?
Продавач:
- Гръцки.
БНТ:
- Български защо няма още? На малко места видях.
Продавач:
- Защото са скъпи и никой не ги купува.
БНТ:
- Защо е по-скъпо?
Продавач:
- Защото са оранжерийни, има горива твърди и така.
БНТ:
- Хората не търсят ли повече българските домати?
Продавач:
- Търсят, обаче като докараме, предпочитат гръцки, защото са по евтини...
Дали действително има български домати на пазара или търговците се опитват да продадат стоката си, можем само да гадаем. Това, което трябва да знаем е, че гръцките, турските и испанските домати са по-евтини от
българските. А родно производство на ниски цени можем да очакваме през юли, август.
Ще има ли законови промени, така че да знаем какво консумираме, и ще подпомогне ли в крайна сметка държавата родните производители – предстои да разберем.
Александър Марков, Деница Янкова
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"