НОВИНИ

Песни на Бийтълс на укулеле - как изглежда днес музиката на Хаваите?

Песни на Бийтълс стават все по-популярни на укулеле. Хавайският музикант Кай Уехара аранжира едни от най-големите хитове на легендарната група на четири струни. Укулелето е инструмент от семейството на китарите и най-често се свързва с музиката на Хаваите. Името му се превежда като "скачаща бълха" заради движението на пръстите при свирене. В миналото е използван по време на кралските празненства, а днес се превръща в мания за мнозина.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:46, 19.09.2018
5984
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Кай е на 20 години. Роден е на остров Оаху. Едва четири годишен родителите му го записват на уроци по укулеле. Оттогава не се разделя с любимия си инструмент. Кай успява да вдъхне нов живот на любимите си кавъри на Бийтълс и то само на четири струни. Като например хитът Елинор Ригби - посветен на жената, която умира без никой да скърби за нея.

Кай Уехара, музикант: "Бийтълс е голяма група и имат прекрасни песни. За това реших да направя техни кавъри на укулеле. Джейк Шимабукро, който е един от най-известните изпълнители на този инструмент за всички времена, също обича Бийтълс. Нямам собствени записи. Правя го за забавление. Искам хората проста да се усмихнат."

Макар не много внушителен на външен вид и само с четири струни инструментът крие в себе си голяма душа.

Кай Уехара, музикант: "Може да свирите всякакъв вид музика на укулелето."

Според Кай Хавай е най-доброто място на света, където човек може да се научи да свири.

Кай Уехара, музикант: "Хавайците използват укулелето, за да запазят своите истории за векове напред. Всъщност това не е хавайски инструмент. Навремето португалците са го донесли по тези земи като подарък за местните хора. Сега бих казал, че най-добрите музиканти са именно тук на Хаваите."

Когато се разделя за кратко с инструмента Кай работи като доброволец. Помага на местните деца. Освен това обича да сърфира.

Кай Уехара, музикант: "Животът на Хавай е прекрасен. Не е твърде горещо, никога не е прекалено студено. Океанът е навсякъде. Има красиви планини и много водопади. Много хора свирят на укулеле и споделят тази емоция заедно."

Където и да пътува по света Кай носи своето укулеле. Така се чувства истински щастлив, защото мелодията му винаги напомня за океана, красивите залези и приятелите, които го чакат у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Европейски ден без загинали на пътя - България отново се включи в инициативата
​Европейски ден без загинали на пътя - България отново се включи в инициативата
Очаква се да бъде приета нова програма за ваксинацията срещу грип
Очаква се да бъде приета нова програма за ваксинацията срещу грип