Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пет години след трагедията в Бисер обвиняем е бившият областен управител

Пет години след наводнението в село Бисер, при което загинаха 8 души, прокуратурата привлече като обвиняем бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Борис Сотиров
18:06, 24.02.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Според прокуратурата, бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова не е обезопасила язовир "Иваново", въпреки предупрежденията на пожарната и гражданска защита.Докладите с констатациите на службите Узунова получила на бюрото си в средата на октомври 2011 г. - пет месеца преди стената на язовира да се скъса.

Гергана Мутафова, районен прокурор на град Пловдив: Г-жа Узунова, в момента, в който е получила доклада е следвало да вземе мерки, първо, да организира една евентуална евакуация спешна на населението в случай на бедствие, тоест да се разработи активен план за действие, ако се случи наводнение, и второ - да се вземат категорични, ясни мерки по рехабилитация на тази стена.

Самата Ирена Узунова заяви, че към момента на трагедията при нея е имало документи, посочващи язовир Ивановo за публична общинска собственост на община Харманли.

Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасково: Нямам правомощията да изземвам правомощия на кмета по стопанисването, на който и да е бил недвижим имот.

Според прокуратурата към момента на трагедията община Харманли и Министерството на отбраната са водили спор за собствеността на язовир "Иваново" и по закон, именно Узунова е трябвало да предприеме мерки по обезопасяване на съоръжението.

Гергана Мутафова, районен прокурор на град Пловдив: Към датата на наводнението хидротехническото съоръжение не е било актувано по надлежния ред и е нямало фактически собственик, за което нееднократно е била сезирана обвинената Ирена Узунова.

Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасково: Цитираният текст в Закона за водите гласи - областният управител предприема действия при спор до влизане в сила на съдебното решение, което отвсякъде погледнато означава един съдебен спор. За този язовир никога и по никакъв начин не е имало съдебен спор, за който аз да съм била сезирана, за да мога да предприема това.

Хората в село Бисер казват, че Ирена Узунова не е виновна и инициираха подписка в нейна защита.

"Когато даден човек се раздава най-много, винаги става най-много виновен", казва местен жител.

Прокуратурата е прегледала 6000 страници документи по делото, разпитани са над 600 свидетели, направени са десетки експертизи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦИК още няма решение за офертата за машинното гласуване
ЦИК още няма решение за офертата за машинното гласуване
Пролет през февруари
Пролет през февруари