НОВИНИ

Училище за възрастни в Белгия дава шанс на българи

Да преподаваш на бежанци и мигранти е мисия. Това каза за "По света и у нас" един белгийският учител, който е сред десетте финалисти в конкурса за глобалната учителска награда "The Global Teacher Prize" 2017. За отличието на стойност 1 млн. долара бяха номинирани и трима български учители, за които ви разказахме в ефира на БНТ. Те не успяха да достигнат до финала, но това не ги отказва да прилагат своите иновативни идеи в преподаването. Стремеж за промяна на начина на преподаване открихме и в стила на белгийския учител Коен Тимерс. Благой Цицелков се срещна с него.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
17:40, 24.02.2017
Чете се за: 01:28 мин.
Още

Някога предприятие за преработване на въглища, днес училище за възрастни, което дава професия. Училището е разположено в района на град Хасел. Индустриална зона в Белгия, която граничи с Холандия.

Коен Тимерс, учител по информатика в "CVO De Verdieping": Преди 60 години тук е бил отрит цех за преработване на злато. Много хора от Турция, Мароко, Полша, Италия, Гърция идват за тук за да работят във фабриката. Фабриката спира да функционира, а белгийската държава решава да изгради училище за преквалификация на работилите в нея. Училище за възрастни. В момента се намираме в старата сграда-самата фабрика. До нея с топла връзка бяха изградени класните стаи.

В училището основно се обучават белгийци и холандци. Едни идват за да усъвършенстват хоби, други търсят професия. Все повече обаче възпитаници на училището са бежанци от Сирия, хора от Турция и дори България. Обучението е безплатно и се финансира от образователното министерство на Белгия. Уроците по холандски са задължителни. Все може да избере какъв занаят иска да научи, като за това получава сертификат. Коен Тимерс е учител по уеб-дизайн и програмиране.

Коен Тимерс, учител по информатика в "CVO De Verdieping": Тези които учат уеб-дизайн само за хоби идват веднъж седмично. Втората ми група е за хора, които се надяват това умение, да се превърне в тяхна бъдеща професия. Те учат всеки ден.

Причината белгийската държава да номинира Коен за глобалната учителска награда обаче е неговото хоби. В свободното си време той обучава по скайп деца от цяла Африка, жертви на войната. Започва сам този проект. Учениците обаче достигат 200 хиляди.

Коен Тимерс, учител по информатика в "CVO De Verdieping": За това присъединих към тази кауза над 100 учители от различни точки на света. В момента аз отговарям за 150 деца. Използвам това за да преподавам уроци и по толерантност на местните ученици. По скайп правим общи класове. Децата нямат бариери и предразсъдъци.

Бариера в благородната кауза на Коен за сега е липсата на електричество и постоянен интернет в много части на Африка. Ако спечели 1 милион щатски долара от глобалната кампания за вдъхновяващи учители, Коен е решен да изгради училищни сгради и соларни панели, които да му проправят път до повече деца - жадни за знания.

Коен Тимерс, учител по информатика в "CVO De Verdieping": Всеки от нас е имал учители, които са го вдъхновявили, които са променяли животът му. Много деца обаче нямат достъп до този шанс. Ние им го дължим, защото те имат мечти - също като нашите.

Учител на два континента, в няколко часови зони. Коен вярва, че всеки от нас държи ключа на промяната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна кърпенето на софийските улици
Започна кърпенето на софийските улици
Петъчен бонус в Япония
Петъчен бонус в Япония