НОВИНИ

Петимата свидетели по делото КТБ, обвинени за пране на пари, остават в ареста

Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата задържани свидетели по делото КТБ. Те са задържани за пране на 2,5 млн. лв. чрез схема за коледни бонуси по поръчка на директора на банката Цветан Василев. Има още двама обвинени, единият от тях обявен за общонационално издирване, а другият не е арестуван по здравословни причини.

Николай Минков
от Николай Минков
20:17, 12.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Повече от 6 часа продължи заседанието на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на петимата задържани.

Сред обвинените са финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров, изпълнителният директор на "Фина-Ц" Иван Стойков, охранителят на Цветан Василев - Васил Шуманов и още две лица.

Според прокуратурата те получили от бившия шеф на КТБ 2,5 млн. лв. под формата на коледни бонуси, разпределени в торбички за подаръци, след което изпраните пари върнали обратно на Василев.

прокурор Сийка Милева: По делото са налични доказателства, разходни касови ордери, с дата 18.12.2013-а, по които е назначена комплексна графологична експертиза. Видно от заключенията на същите обвиняемите лица - категорично са подписали ордерите и са получили сумата от порядъка на 250 000 до 400 000 лв.

Защита оспори автентичността на ордерите.

адвокат Емил Милев: Моят подзащитен му е бил охрана. Обвинен е затова, че е взел присвоени пари и той е знаел тази работа, при положение, че доказателствата по делото е видно, че нито е разписвал касови ордери, нито е получавал такива пари.

Според Специализирания съд има достатъчно доказателства, че обвинените са извършили престъпление, за което се налага 3-12 години лишаване от свобода и ги остави за постоянно в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес във Войводиново излязоха на протест
И днес във Войводиново излязоха на протест
Пловдив вече е европейска столица на културата
Пловдив вече е европейска столица на културата