НОВИНИ

Петиция срещу закриване на подготвителните групи в музикалните училища в Пловдив

Родители се обявиха против намерението от следващата учебна година да бъдат закрити подготвителните групи в Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в Пловдив. Недоволните родители са организирали електронна петиция, която до момента са подкрепили около 900 души - сред тях множество музиканти и бивши възпитаници на музикалното учебно заведение.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
09:34, 21.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

6-годишната Теодосия Паспалева свири на пиано и два пъти седмично посещава музикална школа. Намерението на родителите й е от новата учебна година детето да бъде записано в подготвителна паралелка в музикалното училище, но това няма да се случи, защото приемът ще бъде спрян.

Валерия Ушева: От съзнателната си възраст живее с мисълта, че ще учи в музикално училище. Колкото по-рано започнат едни професионални насочени музикални образования по музика толкова по-добре.

Основната причина за закриване на паралелката е отливът на кандидати през последните години, казват от училището, чиято сграда също се оказва недостатъчна за обучението на 6-годишните.

Нели Коева - директор на НУМТИ-Пловдив: Материалната база не стига. Домът на Нена Мюхлюзова - наша дългогодишна преподавателка, която ни дари. В годините направихме ремонт. Стана прекрасно, но квадратурата не отговаря за минимум брой деца.

Теодосия остава силно разочарована, защото всичките й мечти са свързани с пианото.

Валерия Ушева - родител: Да се реже още една възможност за духовно и културно обогатяване на нашите деца за мен е безумие.

От училището предлагат друга възможност за децата - безплатни подготвителни курсове в удобно за тях време. Другият вариант е да кандидатстват директно в първи клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пещера  в русенското Поломие е превърната в автоморга
Пещера в русенското Поломие е превърната в автоморга
Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за празника Цветница
Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за празника Цветница