НОВИНИ

Пето археологическо лято край плевенското село Рибен

Пето археологическо лято предстои край плевенското село Рибен. Миналата година там бе открит фрагмент от керамичен съд с изписани знаци, които според учени са една от първите форми на писмена комуникация в света.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
07:22, 07.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Разкопките край римската пътна станция Ад Путеа започват като спасителни преди пет години заради набези на иманяри. Резултатите надминават очакванията, твърди археологът Петър Бънов, който участва в проучванията от самото начало. Най-старите находки са от доста по-древни времена.

Сред тях е и керамичният фрагмент с пиктографски знаци, който според специалистите е на 7 хиляди години. Откритите ценности са от различни епохи – мерителен съд за зърно, средновековни монети, стрели, реликвариум и много други.

Петър Бънов, археолог: Четирите години проучвания дадоха невероятни изненадващи резултати. Оказа се, че този обект е истински куриоз между българските археологически обекти, тъй като животът там е продължил почти без прекъсване в продължение на 6500 години. Тук е обитаван по-дълго от Троя. Освен това, преди да стане укрепено селище, той е бил един култов център, предполагам, на цялата околност и това ще го потвърдим.

Проучванията се финансират ежегодно с почти 30 хиляди лева от Община Долна Митрополия. На археолозите помагат ученици от училището в Тръстеник. Кметът Поля Цоновска е категорична, че местната власт ще продължи да се грижи за римската пътна станция.

Поля Цоновска, кмет на Долна Митрополия: Липсва ми подкрепата на Министерството на културата, казвам си го откровено. С изключение на 2014 година, когато отпуснаха допълнително 15 хиляди лева, нямаме друга подкрепа.

Общината ще кандидатства за финансиране и по програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния. Това лято разкопките край село Рибен ще продължат пет седмици, като ще се обърне внимание на праисторическото развитие и на ранната римска епоха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган с критики към политиката на САЩ в Сирия
Ердоган с критики към политиката на САЩ в Сирия
Части от южните квартали на София остават без вода за денонощие
Части от южните квартали на София остават без вода за денонощие