НОВИНИ

СБХ се обяви против премахването на паметника "1300 години България"

Съюзът на българските художници се обяви против готвения демонтаж на паметника "1300 години България" пред НДК. Позицията си творците заявиха в отворено писмо, което разпратиха до всички отговорни институции, включително и до президента Румен Радев. В него се посочва, че взетото решението за демонтаж на момумента е в разрез със становищата на специализирания експертен съвет към Министерството на културата и творческите съюзи на художниците и архитектите.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
20:05, 06.06.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Да се отмени решението за демонтаж на паметника и да се съхрани този исторически символ, носител на духа на една отминала епоха. За това настояват творците от Съюза на българските художници. Според тях решението за премахването му е недомислено, а разрухата на паметника се дължи на безстопанственост от страна на отговорните институции.

Проф. Станислав Памукчиев - член на Управителния съвет на Съюза на българските художници
"Най-доброто, което може да се направи в случая, е да се съхрани заради паметта, за да мога аз да си заведа внучетата и да кажа: "Ето, това беше по времето на социализма, така бяха разбирани нещата". Какъв по-добър нагледен пример за историческия и идеологическия патос на една епоха."

Професор Памукчиев призова хората, от които зависи това решение за ново осмисляне на необходимостта от съхраняване на националната ни памет, история и култура.

Проф. Станислав Памукчиев - член на Управителния съвет на Съюза на българските художници
"В случая е много важно да се зачете професионалното мнение на органите на комисиите към министерството на културата, към общината за култура и мнението на Съюза на българските художници."

Според художника паметникът трябва да се върне в първоначалния му вид, което ще струва в пъти по-малко от демонтирането му. От Столичната община обаче няма да преразгледат решението си за премахване на паметника пред НДК, още повече че има и решение на Върховния административен съд.

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община
"Васил Левски е казал, че когато в обществото има разминавания по една тема, въпросът се разрешава с висшегласие. Огромната част от софиянци, над 90% и това се вижда не в едно или две проучвания, там не виждат паметник, там виждат една руина и това виждане е доказано със съдебно решение."

Тодор Чобанов е категоричен, че Общината е длъжна да спазва законите на страната и паметникът ще бъде премахнат още това лято. Планира се на мястото на монумента да се възстанови мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели и синдикати одобриха с резерви вдигането на минималната пенсия
Работодатели и синдикати одобриха с резерви вдигането на минималната пенсия
Брюксел променя правилата за прием на бежанци
Брюксел променя правилата за прием на бежанци