НОВИНИ

Пламена Рачева с уникална фотоизложба за Индия

"Светлина в очите, прах по нозете". Така е нарекла фотоизложбата си известната наша изкуствоведка Пламена Рачева за Индия. Клуб "Приятели на Индия" и Съюзът на художниците я представят по повод на 70 годишнината от обявяването на независимостта на тази необятна страна.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:25, 07.02.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Откровение, представено нетрадиционно като поредица от филмови кадри. Автор е, още по-неочаквано - Пламена Рачева. Повече от 2 десетилетия тя изучава необятния свят на световноизвестния, но малко известен у нас художник Борис Георгиев - свързан с Индия. А е една от най-светлите личности на 20 век, родени на наша земя.

Пламена Рачева, изкуствовед: "Този малък формат като кадри от филмова лента дава възможност на човек да се взре и разчете много от детайлите в една приказна реалност."

Пламена тръгва по стъпките на Борис Георгиев в Южна Индия, заедно с учебните пътувания на наши индолози от Софийския университет. И запечатва всичко с фотоапарата си.

Н. пр. Раджеш Кумар Сачдева - посланик на Индия: "Толкова точно е уловила цялата атмосфера, че имам чувството, че съм си дома."

И ако попаднете в галерията на Софияпрес в центъра на столицата, ще усетите и екзотиката, и древната мъдрост, и днешния супермодерен ритъм на тази необятна земя, която следва от дълбока древност принципа си - "многообразие в единството" и "единство в многообразието". И оцелява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасните пътища на България влизат в карта
Опасните пътища на България влизат в карта
Ловци пазят Съединение от лисици и чакали
Ловци пазят Съединение от лисици и чакали