Ново американско изследване казва, че не трябва да прекаляваме с яйцата, защото можем да увредим сърцето си. Повече от три яйца седмично можели да бъдат вредни. Дали това е така - гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ беше д-р Росица Попова, специалист по хранене и диететика.
Преди повече от 10-15 години се е знаело, че не трябва да се прекалява с яйцата, тъй като едно яйце съдържа повече от половината от дневната ни дажба по отношение на холестерола. Затова имаше и строги ограничения по отношение консумацията на яйца. По препоръките на американците за 2015-2020 тези лимити бяха премахнати и нямаше точни препоръки по отношение на консумацията на яйца.
Яйцето е еталон за белтък, съдържа всички пълноценни аминокиселини. Но съдържа и холестерол, който в по-високи дози може да бъде вреден за нашето здраве. Това по колко яйца можем да изядем зависи от това какви други храни консумираме, както и от физическата ни активност. При занижена физическа активност повече от 3-4 яйца седмично не са позволени. При ежедневно спортуване може да си позволи човек по едно яйце дневно.
„Диабетът е с размери на епидемия": Безплатни изследвания за инсулинова резистентност в София
Проф. Ива Христова: България остава единствената страна в ЕС без приет план срещу антибиотичната резистентност
Кисели краставички с парацетамол и риба с живак - спряха опасни храни за европейския пазар
В търсене на мир: Съюзниците на Украйна изразиха притеснения относно плана на Тръмп
Преди утрешното заседание на ОИК-Варна: Ще бъде ли отстранен от поста кметът Благомир Коцев?