НОВИНИ

По колко яйца на ден са полезни?

Ново американско изследване казва, че не трябва да прекаляваме с яйцата, защото можем да увредим сърцето си. Повече от три яйца седмично можели да бъдат вредни. Дали това е така - гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ беше д-р Росица Попова, специалист по хранене и диететика.

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 19.03.2019
5740
Чете се за: 00:26 мин.
Още

Преди повече от 10-15 години се е знаело, че не трябва да се прекалява с яйцата, тъй като едно яйце съдържа повече от половината от дневната ни дажба по отношение на холестерола. Затова имаше и строги ограничения по отношение консумацията на яйца. По препоръките на американците за 2015-2020 тези лимити бяха премахнати и нямаше точни препоръки по отношение на консумацията на яйца.

Яйцето е еталон за белтък, съдържа всички пълноценни аминокиселини. Но съдържа и холестерол, който в по-високи дози може да бъде вреден за нашето здраве. Това по колко яйца можем да изядем зависи от това какви други храни консумираме, както и от физическата ни активност. При занижена физическа активност повече от 3-4 яйца седмично не са позволени. При ежедневно спортуване може да си позволи човек по едно яйце дневно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Отварят офертите за интелигентна транспортна система на АМ Тракия
​Отварят офертите за интелигентна транспортна система на АМ "Тракия"
Продължава делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев
Продължава делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев