НОВИНИ

По-висок ток от 1 юли: Коментират експертите Атанас Тасев и Явор Куюмджиев

Увеличение на цената на тока е необходимо, за да се направят повече инвестиции в мрежата. Ръстът от 1,89 , който Комисията за енергийно и водно регулиране допусна от 1 юли, вероятно няма да позволи това. Темата коментираха в "Денят започва" проф. Атанас Тасев, енергиен експерт и Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката.

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 29.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Средното увеличение на цените за бита на ел. енергия в страната от 1 юли ще бъде с 1.89 процента, въпреки че ЕРП-тата поискаха много повече. Това става ясно от доклад на КЕВР, който ще бъде публично обсъден на 31 май. През юни регулаторът трябва да вземе крайното си решение. Повишението на крайната цена на клиентите на ЧЕЗ трябва да е с 1.7 процента, на ЕВН с 1.81%, а на Енергопро - с 2.6 процента.

Защо заявките на дружествата бяха орязани?

Според проф. Атанас Тасев регулаторът има специален сметкоплан, в който точно са определени кои разходи могат да бъдат признати в ценовото регулиране.

"Последните години регулаторът се държи доста рестриктивно по понятни причини. Като в значителна част от необходимите инвестиции реално не се приемат. Това не е съвсем положително, защото след време системата за принос може да деградира и тогава ще се наложи по-голям скок" , каза проф Тасев.

Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката заяви, че в България се регулират два вида цени. Едната е цената за пренос и дистрибуцията, другата цената на обществен доставчик - НЕК. От тези цени се формира крайната цена за потребителя на регулирания пазар. На свободния пазар цената се определя самостоятелно.

"Регулаторът трябва да се съобрази с цялото състояние на пазара, с всички играчи, не само с ЕРП-тата. И е некоректно да се гледа само към ЕРП-тата при увеличение на цената", заяви Куюмджиев. В КЕВР няма административната сила да прави проверки, допълни още той.

По думите на енергийните експерти от ниското увеличение на цените ще бъдат недоволни и трите електропреносни предприятия, защото искаха по-голямо увеличение. Въпреки че обикновено исканията са завишени.

Двамата експерти са на мнение, че преносната мрежа в София е остаряла и ако не може да пренесе тази енергия, сме загубени. София се разраства, появяват се електромобили. Но преки инвестиции в мрежата, ще доведат до рязко вдигане цената на преноса.


Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитват свидетели по делото за убийството на таксиметров шофьор в Николово
Разпитват свидетели по делото за убийството на таксиметров шофьор в Николово
Училищен автобус и кола се удариха край Кубрат, жена е в тежко състояние
Училищен автобус и кола се удариха край Кубрат, жена е в тежко състояние