САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

проф. Генчо Начев: Националната здравна карта е много либерална

Националната здравна карта предстои да бъде обсъдена и предложена за приемане на заседание на Министерския съвет днес. Проектът беше обявен от Здравното министерство в средата на април и предвижда от 38 803 легла в болници в цялата страна, те да бъдат намалени на 32 913. През 2017 година са използвани общо над 24 700 легла и Здравното министерство предвижда резерв от 30%. Здравната карта ще бъде критерий по който НЗОК ще сключва договори с болничните заведения по области.

от БНТ
07:44, 29.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Крайно време е да се приеме Национална здравна карта въпреки съпротивата, която вече се чува от различни места, обясни в "Денят започва" проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина": Аз мисля, че тя е много либерална. Самият факт, че тя позволява повече легла, отколкото са използвани миналата година, значи говори, че е много либерална.

Според проф. Начев Здравната карта предвижда повече легла, отколкото са необходими. Той обясни още, че парите в здравеопазването не може обективно да се каже дали са много или малко, защото прогресивно се увеличават всяка година, но не се вижда никакъв ефект от това.

проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина": И причината, всички знаем, че е неефективното им разходване.
;

Той коментира и недостига на кадри в определени специалности - по думите му такъв има, но трябва да се вземе предвид и това дали не са много звената, в които са необходими съответните специалисти.

Здравната карта има изключително важно значение да се поставят нещата на място в регионален и национален план, подчерта още той.

Нейната цел е да направи така, че да има равномерно разпределение особено на високотехнологични медицински услуги в цялата страната, а не да е съсредоточена в няколко града.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гид на повикване в Посетителския център в с. Писанец
Гид на повикване в Посетителския център в с. Писанец
Какво изхвърляме в моретата и океаните?
Какво изхвърляме в моретата и океаните?