НОВИНИ

Почина дългогодишният президент на ФИФА Жоао Хавеланж

Бившият президент на световната футболна федерация ФИФА Жоао Хавеланж почина на 100-годишна възраст в Рио де Жанейро. Проблеми със здравето белязаха последните месеци от живота му, през юли за кратко влезе в болница заради пневмония.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:53, 16.08.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Хавеланж е епоха в световния футбол. Но преди да стигне до върха в управлението на най-популярната игра, бразилецът участва като спортист в две олимпиади. През 1936 година в Берлин се състезава в плуването на 400 и на 1500 метра свободен стил. В Хелзинки през 1952 година е в отбора на Бразилия по водна топка. По-късно ръководи Бразилската спортна конфедерация.

Адвокат по професия, Хавеланж пробива европейската доминация във ФИФА и става първият президент на световния футбол, който не е от Стария континент.

Когато е избран, ФИФА има 12 членове, в момента в нея членуват 211 национални асоциации. За 24 години под негово управление влиянието и интересите на организацията нарастват неимоверно. Отборите на финали на световни първенства се увеличават от 16 на 32.


;

През юни 1998 година Хавеланж говори на конгреса на ФИФА в Париж, ден преди за негов наследник да бъде избран Сеп Блатер.

Жоао Хавеланж: Това е един от последните случаи, когато изпълнявам задълженията си, задължения, които имах през последните 24 години. Нищо не ми носи по-голямо удоволствие от това да си спомням имената на верните си приятели, които работеха с мен и ми помагаха с ефективност и ентусиазъм да изпълнявам мисията си като президент на ФИФА.

Избран е за почетен президент на централата, но се отказва от поста през 2013 година след обвинения в корупция. През 2010 предаването Панорама на Би Би Си разкри, че Хавеланж и неговият зет са взели милиони долари подкуп от швейцарската маркетингова агенция ISL, за да запазят монопола й в работата с ФИФА.

Хавеланж беше най-дългогодишният член на МОК - в продължение на 48 години до 2011, когато се оттегли поради влошено здраве и така избегна ново разследване за корупция. В Рио един от големите стадиони, на които се провеждат състезанията от Олимпийските игри, носи името Жоао Хавеланж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка нанесе огромни щети в Източна Словения
Градушка нанесе огромни щети в Източна Словения
Изпращаме на Македония храна и хигиенни материали след наводненията
Изпращаме на Македония храна и хигиенни материали след наводненията