НОВИНИ

Закриват паралелки в Благоевградска област

За поредна година закриват паралелки с прием след седми клас в област Благоевград. Заради липсата на интерес към определени специалности осем паралелки в Пиринско спират дейност през новата учебна година – две са в Благоевград, по една в Банско, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Симитли и Разлог.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
11:30, 16.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Закриването на паралелки се дължи основно на демографския срив. Не малка част са и децата, които са заминали с родителите си в чужбина и са напуснали училище. Данните сочат, че през последните години учениците в Благоевградска област са намалели почти на половина.

Ивайло Златанов, директор на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград
„За Oбщина Благоевград училищата работеха с 1000-1200 ученици на випуск. Сега броят на учениците за Oбщина Благоевград, тези, които завършват 7 клас, за предходните няколко, но и за следващите 7 години, имайки предвид справката, която имам, не надхвърля 600 – 620 ученици”.

Закриването на паралелките няма да доведе до съкращаване на учители, казаха още от инспектората.

Ивайло Златанов, директор на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград
"Това, че има закрити паралелки, не е драма. За мен по-важното е да има повече възможности за нашите деца и те да направят своя избор."

Пет паралелки в училищата в региона са запълнили бройката от 18 ученици и няма да бъдат закрити, въпреки че не е имало интерес към тях. Това са по един клас в Благоевградската професионална гимназия, Гимназията по електроника и електротехника в Банско и паралелката със специалност „Компютърна техника и технологии с английски език“ в гимназия „Яне Сандански” в Сандански. В Националната хуманитарна гимназия в Благоевград класовете от профил "Изкуства" ще бъдат обединени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фен на Star Wars си направи собствен спийдър
Фен на "Star Wars" си направи собствен спийдър
Топлофикация София започва да връща надвзети суми
Топлофикация София започва да връща надвзети суми