Почина и последната сепия в Природонаучния музей

Сепията, дарена наскоро на Пловдивския природонаучен музей, почина малко след като снесе яйцата си. Това е напълно нормално, уверяват специалистите. Това беше единственият представител на този вид в музея, след като вандали убиха пет сепии и два октопода преди няколко месеца.

от Владислав Севов
19:23, 08.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Женската сепия от този вид обикновено приключва жизнения си цикъл няколко дни след като снесе. Причина за смъртта не може да са условията в аквариума, тъй като само в изключително сигурна среда женската може да остави своето поколение.

"Животно, което не получава оптимални условия за отглеждане, в никакъв случай не се размножава",каза Галин Господинов, Природонаучен музей - Пловдив.

Затова опитът за създаване на поколение от страна на пловдивската сепия само по себе си е много интересно явление.

"Нямаме данни досега да е снасяла сепия в България, в аквариумни условия, и затова за нас е изключително интересно, че настъпи такъв прецедент", допълни Галин Господинов.

Няма шанс и от яйцата да се появи поколение, тъй като оплождането става вътрешно, а мъжки екземпляр не е имало. Нищожен е шансът за така нареченото партеногенетично размножаване – без участието на мъжки екземпляр – нещо, което и в природата се случва изключително рядко.

"Но се надяваме, че ако успеем да комбинираме чифт, и се надявам, ако отново получим яйца, този път вече да бъдат фертилни", сподели Галин Господинов.

Въпреки всичко яйцата ще останат в аквариума при същите условия и ще бъдат наблюдавани. А от музея се надяват отново на помощта на дарители, които да им предоставят нова сепия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Психологическа подкрепа за насилници
Психологическа подкрепа за насилници
Огромна локва под Аспарухов мост
Огромна локва под Аспарухов мост