НОВИНИ

Почина и последната сепия в Природонаучния музей

Сепията, дарена наскоро на Пловдивския природонаучен музей, почина малко след като снесе яйцата си. Това е напълно нормално, уверяват специалистите. Това беше единственият представител на този вид в музея, след като вандали убиха пет сепии и два октопода преди няколко месеца.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
19:23, 08.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Женската сепия от този вид обикновено приключва жизнения си цикъл няколко дни след като снесе. Причина за смъртта не може да са условията в аквариума, тъй като само в изключително сигурна среда женската може да остави своето поколение.

"Животно, което не получава оптимални условия за отглеждане, в никакъв случай не се размножава",каза Галин Господинов, Природонаучен музей - Пловдив.

Затова опитът за създаване на поколение от страна на пловдивската сепия само по себе си е много интересно явление.

"Нямаме данни досега да е снасяла сепия в България, в аквариумни условия, и затова за нас е изключително интересно, че настъпи такъв прецедент", допълни Галин Господинов.

Няма шанс и от яйцата да се появи поколение, тъй като оплождането става вътрешно, а мъжки екземпляр не е имало. Нищожен е шансът за така нареченото партеногенетично размножаване – без участието на мъжки екземпляр – нещо, което и в природата се случва изключително рядко.

"Но се надяваме, че ако успеем да комбинираме чифт, и се надявам, ако отново получим яйца, този път вече да бъдат фертилни", сподели Галин Господинов.

Въпреки всичко яйцата ще останат в аквариума при същите условия и ще бъдат наблюдавани. А от музея се надяват отново на помощта на дарители, които да им предоставят нова сепия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психологическа подкрепа за насилници
Психологическа подкрепа за насилници
Огромна локва под Аспарухов мост
Огромна локва под Аспарухов мост