НОВИНИ

Почина художникът Божидар Икономов

Напусна ни художникът Божидар Икономов. Приятелите и колегите го наричаха Дари. През юли той щеше да навърши 73 години. Дари Икономов е едно от големите имена в света на плаката - 13 сезона е работил със Софийската опера. Негови са плакатите за много театрални постановки и филми, както и за празниците на изкуствата "Аполония". Той е и един от организаторите на Триeналето на сценичния плакат в София.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 14.05.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Следващият текст е писан от самия Божидар Икономов през 2007 г. Днес неговата дългогодишна колега Албена Спасова го припомни чрез фейсбук в памет на Дари.


ОБИЧАМ ПЛАКАТА!

Плакатът има криле.

Той лети високо в синьото небе и ни гледа от там с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга.

През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди.

Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат.

През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават.

Ще видиш как дъждът измива цветовете им, как плющятна вятъра откъснати крила. През зимата, в белия от сняг и черен от кал град, тук там проблясва огънят на цветния плакат. Събираме се около него, за да се стоплим.

Децата обичат плаката. И той обича да кацне в техните стаи. Разказва им приказки и им позволява да го дорисуват с цветни боички.

Младите също го обичат. Той гледа от наклонения таван на мансардата как те се обичат и целуват. Той също е влюбен.

В големите музеи също има кацнали плакати. Те са мъдри, живели са дълго. Понякога обаче нощем се разлетяват из залите и правят бели. На сутринта ни намигат от стените, шарени и дръзки като стари разбойници.

Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило внебето.

Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам.

Приятен полет!

БОЖИДАР ИКОНОМОВ

;

Творбите му са представяни на арт форуми по целия свят. Сред наградите, с които е удостояван през годините са: първа награда от „Първа обща изложба приложна графика“, 1973 г.; първа награда отмеждународен конкурс в Милано, 1974 г.; втора награда в биеналето на политическия плакат в Монс, 1985г.; годишна награда на СБХ за графичен дизайн1981 г. и 1986 г.; първа награда в конкурс „Дарителство“, 1985 г. и бронзов медал от международното биенале на плаката в Бърно, 1986 г. Носител е и на отличието „Златен век” на Министерство на културата. Брат е на известния кинорежисьор проф. Владислав Икономов.

Опелото на Божидар Икономов ще се състои на 17 май 2016,вторник от 12.00 часа в храма „Св. Седмочисленици”, София.

Поклон пред светлата му памет!


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че няма да се кандидатира за президент
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че няма да се кандидатира за президент
Роклята на Поли Генова на Евровизия
Роклята на Поли Генова на Евровизия