НОВИНИ

Подписаха колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване"

По-високи заплати за лекари, медицински сестри и акушерки от 2019-та. Това предвижда колективният трудов договор в сектор здравеопазване. Той беше подписан от синдикати, работодатели и здравния министър.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:43, 08.11.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Стартовите възнаграждения на лекарите без специалност в общинските и областните болници ще се увеличат с 250, а на медицинските сестри и акушерките с 200 лева. Емилия Баалбаки е главна акушерка в столичната болница "Шейново". Според нея договореното увеличение на заплатите е стъпка в правилната посока.

Емилия Баалбаки - главна акушерка на II AГ болница "Шейново": Акушерките заслужават дори и по-добро заплащане от това. Но от друга страна се съобразяваме с клиничните пътеки. Нещата са обвързани.

Според акушерката, ако цените на клиничните пътеки не се увеличат, болницата ще има затруднения да изплаща по-високи заплати. От КТ "Подкрепа" обаче смятат, че проблеми ще имат болниците в Ловеч и Враца, които са в по-тежко финансово състояние.

д-р Камен Данов - КТ "Подкрепа": Там министерството трябва да види по какъв начин да се помогне. Разбира се социалните партньори сме също на масата за преговори и ще помагаме с каквото можем.

В университетските болници стартовите заплати на лекарите без специалност ще се увеличат с 280, а на сестрите с 200 лева.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Дълбоко се надявам, че тези показатели ще бъдат наистина постигнати. Че те ще бъдат една добра база за развитие в следващите години.

Синдикати и бизнес настояват и за решаване на проблема с огромните разлики в заплатите в здравеопазването.

Мими Виткова - КРИБ: Те са от трицифрени до петцифрени заплати.
д-р Иван Кокалов - КНСБ: Смятаме да се сложи някакъв ред в тази кочинка, защото не само в регионите и по отделните болници разликите са големи.

Колективният трудов договор в здравеопазването влиза в сила в началото на 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима от разследваните депутати сами се отказаха от имунитета си
Четирима от разследваните депутати сами се отказаха от имунитета си
Прокуратурата поиска имунитета на депутати от БСП, ГЕРБ и Воля
Прокуратурата поиска имунитета на депутати от БСП, ГЕРБ и "Воля"